ДУМКА

Американська сторона відзначає прогрес української економіки і закликає не зупинятися. Дефіцит державного бюджету у поточному році не перевищить 2,5%. Про це Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив під час зустрічі із заступником міністра фінансів США Крістофером Смартом: "2010 рік ми закінчили з приростом ВВП понад 4%, дефіцит бюджету вдалося зменшити до 5,5%. Вже цьогоріч ми перший квартал проходимо з профіцитом, тому немає ніяких сумнівів, що річний дефіцит бюджету в поточному році буде приблизно на означеному рівні, не більше".

Прем'єр підкреслив, що в цілому річні прогнози розвитку України оптимістичні, хоча є серйозні виклики і проблеми, пов'язані з підвищенням світових цін на нафту й продовольство. Але уряд докладе максимум зусиль для зменшення їх негативного впливу на економіку.

Він також упевнений, що застосовувати обмеження на експорт зерна більше не доведеться. До захисту внутрішнього продовольчого ринку уряд був змушений вдатися через аномальну посуху в Україні та дефіцит зерна в світі. Це дало змогу утримати внутрішню ціну на хліб у рази нижчу, ніж у країнах Євросоюзу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Нині ж ситуація стабілізувалася. "Ми маємо хороші перехідні запаси, ми маємо великі державні запаси - 1,6 млн тонн, і вже почалися форвардні закупівлі під новий урожай", -заявив Микола Азаров. Це стало можливим завдяки успішному проведенню у заплановані терміни осінньо- та весняно-польових робіт і належному підживленню посівів. Тому є сподівання на гарний врожай у 2011 році. "Якщо буде хороший урожай - ніяких обмежень не буде", - запевнив глава уряду.

У свою чергу Крістофер Смарт позитивно оцінив об'єктивні результати діяльності уряду України за рік, що минув після його попередньої зустрічі з Миколою Азаровим.

Коментуючи результати діяльності українського уряду, американський гість зазначив: "За цей рік вам багато вдалося зробити, уряду є чим пишатися, бо це був складний період і для України, і для світу. Але ви досягли істотного прогресу".

Він наголосив на суттєвих досягненнях України на шляху впровадження реформ, зауваживши, що на цьому шляху не потрібно робити затяжних пауз: "Час у проведенні реформ відіграє велику роль. Чим швидше ви проведете реформи, тим краще, насамперед для України".