"Реформи Укрзалізниці вже на пероні"

Павло КУЩ
17 квiтня 2014

Під час робочої поїздки до Донеччини міністр інфраструктури Максим Бурбак відвідав Державне підприємство «Донецька залізниця», аби на місці вивчити реальний стан справ та проблемні питання місцевих залізничників напередодні реформування Укрзалізниці. За його словами, одним із головних завдань запланованих змін буде чітке розділення адміністративної та господарської функцій залізничного транспорту. Не менш важливим є й розв’язання проблем із компенсацією за пільгові перевезення у приміському сполученні.

Не секрет, майбутні зміни, які стосуватимуться приміських перевезень, стануть непопулярними, проте про відміну пільг не йдеться. «У нас курс на те, щоб не скасовувати пільги, а замінити їх дієвішими механізмами», — підкреслив міністр.

Одним із найперших кроків реформування перевезень у приміському сполученні стане інвентаризація пільговиків. Цікаво, що нині навіть фахівці не наважуються назвати точну кількість категорій громадян, які мають пільги на проїзд залізницею. За підрахунками, їх не менш ніж 26, і більшість із них користуються електричками — найзбитковішим транспортом у галузі. Аби зменшити витратність у секторі приміських перевезень, є намір переглянути схему організації руху всіма видами транспорту. А для оновлення рухомого складу електричок, окремі з яких давно застаріли фізично і морально, розглядатимуть усі можливі джерела фінансування, приміром виділення коштів із місцевих бюджетів на розвиток залізничного сполучення.  

Під час спілкування з журналістами представник уряду розповів, що для оптимізації роботи залізничної галузі розглядають можливість розділення вантажних і пасажирських перевезень. Є також намір підготувати програму модернізації українських тепловозів. А ось щодо відновлення руху потягів «Інтерсіті+», то нині, зауважив Максим Бурбак, профільний науковий інститут залізничників перебуває в пошуку технічного вирішення питання про подальшу експлуатацію потягів корейського виробництва. Можливо, на вітчизняні залізничні шляхи через 3—4 місяці повернуться «Хюндаї» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua