"Реформою опікуватимуться самі лікарі"

30 квiтня 2014

 

Уряд визначив чіткий курс на реформування медичної галузі, суть якоого полягає в тому, що саме медичні працівники та пацієнти мають стати партнерами системи. «У професійної медичної спільноти та громади ми завжди будемо запитувати, якою вони бачать охорону здоров’я майбутнього, і я вас запевняю: думку і точку зору кожного в реформуванні галузі обов’язково буде враховано. Часи «до виконання» закінчилися, настали часи співпраці», — так охарактеризував мету реформи міністр охорони здоров’я Олег Мусій.

При цьому нова модель системи охорони здоров’я потребує великих інформаційно-роз’яснювальних кампаній серед населення та фахівців. Так влада розраховує отримати зворотний зв’язок із суспільством та медичною спільнотою: чого вони очікують від реформи, які пріоритети в ній бачать у короткостроковій перспективі і в далекому майбутньому.

Олег Мусій назвав три основні складові, на яких ∂рунтуватиметься нова система охорони здоров’я. Це системні зміни в управлінні, фінансуванні та підготовці медичних кадрів, чому сприятимуть ініціативи уряду в децентралізації влади та передачі більшості повноважень місцевій громаді.

Щодо політичної ситуації урядовець повідомив, що основним завданням сьогодні є збереження територіальної цілісності України. І медична спільнота, як еліта суспільства, має чітко усвідомлювати свою фахову й громадянську роль у захисті інтересів України.

Міністр також повідомив, що, попри політичні й економічні негаразди в країні, медичну галузь фінансуватимуть у межах можливості держави, і уряд докладатиме всіх зусиль, аби не зменшувати фінансування охорони здоров’я. Як приклад, у 2014 році на обласну медицину Миколаївщини виділено 1 мільярд 160 мільйонів гривень, що на 70 мільйонів більше, ніж у 2013 році. Крім цього, розглядатимуть питання підвищення оплати праці медичним працівникам як на загальнодержавному рівні, так і за рахунок місцевих стимулів. Для забезпечення такого економічного зростання уряд ухвалив і провів через Верховну Раду рішення, які поліпшують інвестиційний клімат, полегшують умови ведення бізнесу. Уряд також зміг зберегти рівень зарплат і пенсій, гарантуючи їх своєчасну виплату, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

«Уперше влада починає жорстку економію із самої себе. За ініціативи Кабінету Міністрів витрати на утримання чиновників скоротяться на понад 635 мільйонів гривень. Уряд нещадно урізав фінансування Адміністрації Президента, Кабміну, Верховної Ради та органів державного управління», — зазначив Олег Мусій.

Тож реформування галузі охорони здоров’я в Україні набиратиме обертів. Для підвищення якості таких послуг зростатиме матеріально-технічна база медичних установ, підвищуватиметься кваліфікація кадрового потенціалу, створюватимуться госпітальні округи. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua