"Реформування країни: виклики під час війни"

14 жовтня 2014

«Стратегію реформ — 2020» харків’янам особисто представив Президент Петро Порошенко, перебуваючи з робочою поїздкою у Харкові. Він закликав жителів краю долучитися до обговорення та втілення у життя запропонованої ним програми реформування країни.

Без участі громади зміни не можливі

«Мета наших амбітних реформ — досягти європейських стандартів життя і підготуватися до того, щоб у 2020 році подати заявку на членство в ЄС», — цитує виступ глави держави в Національній юридичній академії імені Ярослава Мудрого його прес-служба.

Він, зокрема, наголосив на тому, що інтелектуальний потенціал академії є необхідним для реалізації судової реформи, яка є однією з найголовніших серед низки пріоритетних перетворень. Їх доведеться проводити в нових умовах, коли «любов до Вітчизни, спільна боротьба україномовних та російськомовних за свою Батьківщину, за свободу, гідність, за право на майбутнє скасували поділи країни за географічною, етнічною та мовною ознаками». А тих, хто сприяв розколу країни, має бути притягнено до кримінальної відповідальності.

За словами Петра Порошенка, нині в Україні склався один з головних чинників сталого розвитку — стабільна і стійка демократична українська політична спільнота. І якщо Верховна Рада на своєму останньому засіданні схвалить запропонований ним законопроект про Національне антикорупційне бюро, наступним кроком має стати скасування депутатської недоторканності. Загалом же реалізація «Стратегії — 2020» має означати для людей «наявність роботи, гідну зарплату, достойну пенсію, високу стипендію, успішну власну справу».

Майбутні пілоти відповідально ставляться до опанування обраного фаху. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Та чи не найбільше часу та уваги Президент приділив питанню нарощування воєнного потенціалу нашої країни. Під час відвідин Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба він ознайомився з навчально-технічною базою закладу, відвідав навчальні класи, оглянув тренажери літальних апаратів, поспілкувався з курсантами. Президент назвав символічним той факт, що основний навчальний заклад країни, який готує військових льотчиків, розташований на Слобожанщині, «віддавна вільній землі, де споконвіку селилися незалежні вільні козаки».

Петро Порошенко запевнив, що наша авіація дістане підтримку держави на відновлення і модернізацію, та наголосив, що сьогодні вся країна демонструє повагу до Збройних сил. Рівень довіри до армії становить 63%. Якщо ще рік тому менше ніж 20% українців були готові захищати зі зброєю Батьківщину, то у жовтні цього року їх уже понад 60%.

Енергобезпека і  мир — питання взаємопов’язані

Не обійшов увагою глава держави ще одне важливе питання, яким нині переймаються і влада, і громада, — забезпечення паливом на зиму. За його словами, Україна та Росія наблизилися до досягнення домовленості щодо постачання газу.

«Ми зараз дуже близькі до того, — сказав він, — щоб врегулювати питання газової суперечки з Російською Федерацією. Я сподіваюся, що значний прогрес буде продемонстровано 17 жовтня, наступної п’ятниці, у Мілані».

Щоправда, проблемним залишається забезпечення газом окупованих територій, де з людей за послуги збирають гроші, однак в Україну вони не надходять. За таких умов гостро стоїть питання забезпечення не лише газом, а й електроенергією, вугіллям.

Тож, на переконання Президента, питання енергетики і миру є взаємопов’язаними. Саме тому газову безпеку обговорюватимуть разом з питаннями Мирного плану та виконанням Мінських домовленостей.

«Ми вважаємо, що пропозиції України чіткі та грунтовні. Ми впевнені в тому, що наблизилися до вирішення цього питання», — оптимістично заявив Петро Порошенко. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua