"Регулятор і банки подумали та вирішили "

Олег ГРОМОВ
4 листопада 2014

Про це вчора на прес-конференції повідомила голова правління НБУ Валерія Гонтарева. Як писав «УК», саме на цьому ще місяць тому наполягали відомі українські економісти, зокрема екс-заступники голови правління регулятора.

«Нацбанк виходитиме на ці заходи з невеликими обсягами валюти. Замовлення на її купівлю від фінансових установ прийматимуть до 10-ї ранку, а вже об 11-й бачитимемо, який курс гривні щодо провідних валют сформовано. Усі технічні моменти,  пов’язані з аукціонами, розішлемо до фінустанов до середи», — сказала Валерія Гонтарева на зустрічі з представниками 40 банків. 

Голова Нацбанку вважає, що об’єктивно фінансово-економічна ситуація в Україні набагато ліпша, ніж це можна було спостерігати в кінці серпня — на початку вересня.

«Так, у нас триває падіння виробництва, проте за дев’ять місяців 2014 року воно набагато менше, ніж ми очікували — мінус 3,5% ВВП. За останні місяці краще працюють підприємства АПК та металургії. За першими з них маємо приріст 6%. Щодо метгалузі, то відбулося збільшення виробництва металу порівняно із січнем — вереснем 2013 року. Така картина не лише на підприємствах Донбасу, які контролюють українські військові, а й на меткомбінатах у самій зоні АТО», — зазначила вона.

На її думку, стабілізацію забезпечила тісна співпраця НБУ та уряду з різними поважними світовими фінансовими установами, передовсім з МВФ. Значне поліпшення стану ринку, на думку голови правління регулятора, відбулося завдяки тому, що останніми місяцями Нацбанк продав валюти на 1,3 мільярда гривень не лише імпортерам, а й банкам, що забезпечило стабільність курсу гривні щодо долара.

Валерія Гонтарева зазначила, що НБУ вже почав відходити за окремими позиціями від жорстких адміністративних заходів: минулої п’ятниці було скасовано 2 пункти відомої 540-ї постанови Нацбанку, що стосувалися юридичних осіб. Проте, за її словами, якщо стан економіки та фінансів у країні буде й надалі поліпшуватися, то 2 грудня частину постанови (обмеження можливості зняття депозитів), що стосується фізичних осіб, також буде скасовано.

Голова правління Ощадбанку Андрій Пишний заявив  журналістам, що нам усім треба перестати нер?вуватися і збагнути, що курсова стабільність залежить також і від того, що 8 мільярдів доларів лежать не на депозитних рахунках банків, а в «панчохах» людей.

А голова правління «Креді Агріколь банку» Євгенія Чемеріс уточнила, що саме ці 8 мільярдів доларів, які працюють поза фінансовою системою, закуповували та ввозили банки, витрачаючи певні ресурси. Проте ці кошти мертві, вони не працюють на економіку країни.

З огляду на тональність виступів керівників банків, слід розуміти, що вони хочуть поновити довіру населення до фінустанов. Однак, як свідчить практика двох економічних криз, зробити це щоразу стає дедалі важче. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua