"Регуляторна служба обіцяє, що бізнес дихатиме вільніше"

Оксана МАЛОЛЄТКОВА
22 сiчня 2015

«Бізнес в Україні ослаблений. Адже середовище для розвитку підприємництва забруднене непрорахованими та необ∂рунтованими законодавчо-нормативними регуляторними актами, які органи держвлади постійно генерують у великій кількості. Фільтром для цих актів та очисною спорудою для бізнес-середовища стане Державна регуляторна служба. Змінимо ситуацію — активніше створюватимуться робочі місця та підніматиметься рівень життя українців до європейського», — оптимістично і впевнено заявила очільниця новоствореної служби Ксенія Ляпіна, окреслюючи першочергові завдання структури під час брифінгу в Кабміні. 

За її словами, оперативно переглядатимуть і вноситимуть зміни, навіть скасовуватимуть документи, які створюють найбільші проблеми для бізнесу, тобто є тими бар’єрами, що гальмують розвиток. Щоб поменшало помилок і рішень, які за скаргами бізнесу з часом доводитиметься коригувати чи скасовувати, служба від органів держвлади вимагатиме оцінювання, обрахунку, об∂рунтування їхніх регуляторних рішень. А вже чинні слід переглянути на предмет ефективності та результативності.

«Нові регуляторні акти прийматимуть виключно за наявності аналізу впливу (тобто будь-яке втручання в діяльність бізнесу має бути об∂рунтованим), обговорення із бізнес-спільнотою (законодавство на це відводить не менш як місяць). Служба контролюватиме дотримання цього механізму, а тому вірогідність виходу рішення з додатковими бар’єрами для бізнесу зменшиться», — каже голова служби.

«До речі, закон про засади державної регуляторної політики чинний уже 10 років, але, на жаль, більше на папері, ніж у реаліях. А документ і передбачає фільтри, які можуть забезпечити позитивне бізнес-середовище. Тож має бути не імітація, а повноцінне виконання цього документа на основі обрахунку та об∂рунтування рішень — таке моє макрозавдання», — каже Ксенія Ляпіна.

Амбітні плани, які ставить на перше півріччя перед службою її очільниця, — дерегуляція господарської діяльності у сфері охорони праці та промислової безпеки, утилізації відходів тари та упаковки, санітарного, фітосанітарного та ветеринарного контролю, а також пожежної безпеки.

«Усе це стосується 90% підприємців, і бізнес-асоціації просять провести ревізію регуляторних документів у цих сферах. Нині формуються робочі групи, куди запрошуємо всіх зацікавлених у зміні чи скасуванні документів (підприємців, ініціативні групи, об’єднання), адже влада сама себе не дерегулює, навіть якщо політичне керівництво і ставить таке завдання», — переконана Ксенія Ляпіна.

А ще вона повідомила про створення робочої групи, яка за два місяці проаналізує відповідність реаліям ухвалених напередодні нового року критеріїв, що дають право підприємцям сплачувати менший єдиний соціальний внесок і мають сприяти легалізації зарплат. Пані Ляпіна каже, що критерії обрано неправильно, тож переконуватиме владу мовою цифр. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua