"Реінкарнований стародрук одягли в оксамит"

Євдокія ТЮТЮННИК
9 сiчня 2015

Найдавніший експонат у збірці друкованих Євангелій Чернігівського історичного музею перебував на реставрації упродовж останніх двадцяти двох  років. А нещодавно книга повернулася з національного науково-дослідного  реставраційного центру України до Чернігова. З цієї нагоди тут відбулися Музейні зустрічі, на які зібралося багато зацікавлених людей.

Представляючи реліквію, старший науковий співробітник історичного музею Ігор Ситий звернув увагу присутніх на сигнатури — тобто нумерацію зошитів, з яких була зшита книга. Їх кількість вказує на традиції друкарні братів Мамоничів, котра діяла у Вільно. Також завдяки цим позначкам науковець визначив точну дату виготовлення стародруку — 1600 рік.

Під час Великої Вітчизняної війни книгу разом з іншими музейними експонатами було відправлено до евакуації. Під час транспортування вагон потяга залило дощем, що стало причиною ураження цінної реліквії пліснявою та грибком. Крім того, фахівцям довелося відновлювати ініціали, заставки та гравюри із зображенням євангелістів. Насамкінець книгу було «одягнуто» в малиновий оксамит ХVІІІ століття, а також у срібний позолочений оклад із прорізним орнаментом.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua