Ревізія фінансово-господарської діяльності Каховського державного агротехнічного коледжу, що на Херсонщині, виявила чимало порушень за період з 01.07. 2012 року по 01.02.2015-го. Втім, їх могло й не бути, якби у цьому навчальному закладі посадовці професійно виконували свої безпосередні обов’язки.

Державний коледж, у якому змінювалися керівники, за ревізійний період підпорядковувався Мінагрополітики, а урядовим розпорядженням від 04.02.2015 р. № 87-р цілісний майновий комплекс передали управлінню Міносвіти.

Відповідно до статуту коледж надає вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» за кількома спеціальностями і має відповідний рівень кадрового та матеріально-технічного забезпечення. Проте тут не дотримувалися вимог законодавства: після зарахування на навчання за державним замовленням зі студентами не укладали угоди стосовно працевлаштування, що ставало на заваді забезпеченню права на роботу за фахом випускників. Аналіз працевлаштування молодих фахівців у 2013—2014 роках показав: навчальний заклад направляв на роботу випускників без згаданих угод.

За цей час 31 випускник коледжу упродовж навчання одержав від держави стипендії на понад 527 тисяч гривень, але фактично не приступив до роботи за місцем призначення. Хоча на підготовку молодих спеціалістів і витрачено чималі державні кошти.

Недоотримала бюджетна установа й надходжень за надання платних послуг за проживання в гуртожитку, адже не всіх фізичних осіб, які в ньому проживали, обліковували. Інспектори Держфінінспекції в Херсонській області також встановили факти, коли в розрахунок плати за проживання в гуртожитку включали витрати на заробітну плату і нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування прибиральниць, охоронників та завідувача гуртожитку.

Були й непорозуміння з договорами із суб’єктами господарювання. Згідно з чинним положенням про проходження практики студентами ВНЗ, їх укладають щодо використання полів та посівів сільськогосподарських культур, що є предметом договору, з навчальною метою, аби студенти мали змогу отримати певний досвід і знання відповідно до наукової програми з підготовки висококваліфікованих спеціалістів. Упродовж 2013—2014 років коледж укладав із суб’єктами господарювання договори підряду на вирощування сільгосппродукції. Насправді ж навчальний заклад витратився лише на зрошення, адже сільгоспроботи з посіву і наступної обробки поля виконували фермери й приватні структури. Загалом за договорами підряду Каховський державний агротехнічний коледж отримав винагороду на загальну суму майже 1,39 мільйона гривень. Без документального підтвердження того, що студенти проходили практику й навчальний заклад витрачав гроші на підготовку полів, обробку посівів і оренду землі, коледж мав зиск від користування земельними ділянками.

Таким чином посадовці, які мали право розпоряджатися рахунками і ставити свій підпис, візували чимало паперів, нехтуючи фінансовою дисципліною. Тепер матеріали комісії передано правоохоронцям для реагування.

А ще ревізори на агропідприємстві (АП) «Великі Клини» виявили фінансових порушень майже на 300 тисяч гривень. Як повідомляє прес-служба Держфінінспекції в Херсонській області, це планова ревізія підприємства «Південна державна сільськогосподарська дослідна станція» Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України.

Торік деякі земельні ділянки цього АП, на яких готували ∂рунт під соняшник і доглядали за ним, відвели під пар. Проте даних про збір урожаю з цих ділянок не було. Підприємство списувало гроші на нібито виконані підрядні роботи з обробітку грунту, а також на посівний і паливно-мастильні матеріали. Тепер горе-посадовцями займуться правоохоронці.

Леонід КАЛІНІЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»