"Реєстрація майна полегшується"

Лора ВОВК
24 жовтня 2013

Урядовий брифінг голова Державної реєстраційної служби Дмитро Ворона присвятив нововведенням у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Посадовець повідомив, що минулого тижня уряд і Верховна Рада розглянули законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення регулювання відносин на об’єкти нерухомого майна (прийнятий у першому читанні) №2049а та постанову Кабміну «Про затвердження Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно».

«Законопроект врегулював передачу архівів від БТІ до Укрдержреєстру, — наголосив Дмитро Ворона. — А документи про припинення іпотеки може направляти не лише банківська установа, а й людина, в інтересах якої її припинено. Прийняття норми дасть змогу вирішити питання, які виникають у процесі зняття іпотеки».

В разі відкликання заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень державне мито й плата за надання витягу з Держреєстру повертатимуться громадянинові.

«Окремо варто сказати про урядову постанову. В ній зазначено важливі зміни в правилах реєстрації нерухомості. Це можливість подавати документи через Укрпошту», — розставив акценти Дмитро Ворона. Такі дії слід закріпити ще на законодавчому рівні. Проект відповідного закону розглядає Мін’юст.

Уряд закріпив скорочений перелік документів, які подає інвестор для державної реєстрації прав, коли зведення об’єкта нерухомості здійснювалося із залученням коштів фізичних і юридичних осіб, а основний перелік документів передається забудовником. Спрощується й система державної реєстрації прав, похідних від права власності (оренда, іпотека). 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua