"Резолюція ПАРЄ: напередодні"

Вікторія ВЛАСЕНКО
28 вересня 2013

В понеділок у Страсбурзі розпочнеться чергове пленарне засідання ПАРЄ. Традиційно, не обійдеться й без українського питання. VIP-гостями осінньої сесії ПАРЄ стануть Президент Вірменії Серж Саргсян, Президент Сербії Томіслав Ніколіч і спікер російської Держдуми Сергій Наришкін. Очікується, що вони виступлять на засіданні ПАРЄ і дадуть відповіді на запитання депутатів. 

Як повідомило кореспонденту «УК» джерело в ПАРЄ, запрошення до Страсбурга сербського Президента довго залишалося під питанням. Зокрема вагання у європейських експертів викликало сумнівне партійне минуле Томіслава Ніколіча. Адже до 2008 року він обіймав посаду заступника голови ультра-націоналістичної Сербської радикальної партії і фактично очолював її, оскільки глава партії Воїслав Шешель перебував на той час під трибуналом у Гаазі. «Проте, зрештою, було вирішено, що Ніколіч — глава країни, обраний згідно з демократичними нормами і процедурами, — сказав наш співрозмовник. — Тому ми вирішили послухати його під час сесії».

Неприємним сюрпризом для української делегації стане чергова резолюція «Про стан процедури моніторингу Парламентської Асамблеї за період від червня 2012 року по серпень 2013  року». Автором проекту цього документа став глава Моніторингового комітету ПАРЄ естонський депутат Андрес Геркель. Резолюція присвячена виконанню зобов’язань, взятих  під час вступу до Ради Європи,  десятьма країнами. Експерти вважають, що порівняно з попередніми подібними резолюціями, нинішня критичніша. У тексті доповіді висловлюється задоволення зусиллями української влади з реформування юридичної системи країни та помилуванням Юрія Луценка. Проте водночас доповідач говорить про стурбованість ПАРЄ недоліками судочинства України та з приводу порушення низки кримінальних справ проти колишніх урядовців. Асамблея закликає Україну втілити у життя нещодавно ухвалені закони та стратегії, щоб таким чином «забезпечити незалежність та неупередженість судової системи, яка базувалася б на принципі верховенства права».

«Асамблея закликає українську владу використати всі доступні законні засоби, щоб звільнити Юлію Тимошенко, взявши до уваги той факт, що судова процедура, яка передувала її засудженню, спричинила хвилю різкої критики», — йдеться у проекті резолюції.

Розгляд українського питання стає у цій залі вже традиційним. Фото з сайту ru.tsn.ua

Крім цього,  як повідомили кореспонденту «УК» у Директораті з питань комунікацій ПАРЄ, в ході сесії депутати проведуть термінові дебати, присвячені ситуації у Сирії, обговорять питання національної безпеки та доступу до інформації, перейматимуться проблемами функціонування демократичних інститутів у Боснії і Герцеговині та прав дітей на фізичну недоторканність.

А в понеділок увечері у Палаці Європи відбудеться урочиста церемонія вручення премії імені Вацлава Гавела у сфері захисту прав людини. Серед майже шести десятків кандидатур комітет премії обрав трьох претендентів: білоруського правозахисника, який нині відбуває тюремне покарання, Алєся Бялецького, Спілку молодих юристів Грузії та Правозахисну мережу з Китаю. Премію, яка становить 60 тисяч євро, вручатимуть Президент ПАРЄ Жан-Клод Міньйон та вдова колишнього чеського Президента Дагмар Гавлова. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua