ІНТЕГРАЦІЯ. Резолюцію Європейського парламенту щодо укладання Угоди про асоціацію між ЄС і Україною можна розцінювати як певну перемогу української дипломатії, резюмував директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства політолог Віталій Кулик, передає УКРІНФОРМ.

«Умовно кажучи, все це можна розцінювати як певну перемогу української дипломатії, хоча загалом у питанні євроінтеграції не слід говорити про переможців і про переможених», –  зазначив Віталій Кулик.

На його думку, відбулася зміна риторики у Європарламенті стосовно України, зміна підходів у питанні її європерспективи. «Ми маємо достатньо виважений варіант резолюції Європарламенту, і можна сказати, що позиція Києва була почута євродепутатами, не було ігнорування її, не було надмірного тиску на Київ», – сказав політолог.

Він також зазначив, що «Європейський парламент у черговий раз говорить про «домашні завдання» для України, які вона має зробити у питаннях розвитку демократії, громадянського суспільства, свободи слова». При цьому формулювання щодо екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко досить м’які і не містять жорстких вимог, додав він.

Політолог вважає, що виконання цих завдань вплине на подальше парафування та імплементацію угод про зону вільної торгівлі та про асоціацію з Євросоюзом.

Нагадаємо, 1 грудня на пленарному засіданні Європарламенту в Брюсселі була ухвалена резолюція, якою Раді ЄС, Єврокомісії та Європейській службі зовнішньої діяльності рекомендовано парафувати Угоду про асоціацію Україна – ЄС до кінця 2011 року.