"Результати ЗНО визначатимуть по-новому"

3 березня 2015

Від того, якою цього року буде система визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання, залежить кількість абітурієнтів, що вступатимуть до вишів. Про це на колегії Міністерства освіти і науки повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

Фахівець зазначив: щоб удосконалити технологію визначення результатів тестування, Український центр оцінювання якості освіти запропонував методи, які використовують в багатьох країнах. У їх основі — визначення порога «склав/не склав», що дає змогу забезпечити якісніший відбір абітурієнтів та не суперечить міжнародній практиці проведення зовнішніх іспитів.

Проаналізувавши різні методики, УЦОЯО зупинився на системах визначення порогового бала Вільяма Ангоффа та Кессі Беука як найраціональніших. Перша методика грунтується на вимогах до обсягу знань, друга — на врахуванні найбільш допустимої кількості тих, хто не виконав тест. За словами Ігоря Лікарчука, методика Ангоффа (експертне визначення мінімально потрібного обсягу знань) дає найточніші результати, але її використання може призвести до високого відсотка абітурієнтів, які не подолають цього порога. Метод Беука має більшу кількість показників, які використовують для визначення порога, він враховує політичну, економічну та соціальну ситуацію в країні, що дасть змогу збільшити кількість абітурієнтів.

Пізніше на своїй сторінці у «Фейсбуці» Ігор Лікарчук написав: після тривалої дискусії визначили, що поріг визначатимуть за методикою компромісу Беука. «Це дасть змогу університетам прийняти значно більшу кількість абітурієнтів. Гіпотетично — з невисоким рівнем знань. Бо якби було ухвалено рішення встановлювати поріг на основі методики експертного визначення мінімально потрібного обсягу знань, які повинен мати абітурієнт, то кількість тих, хто міг стати студентом, значно зменшилася б. УЦОЯО виконає рішення колегії.

Принагідно зазначу, що деякі члени колегії — ректори — вносили пропозицію відмовитися від визначення результатів на основі встановлення порога «склав/не склав», а залишити нинішню модель, коли всі учасники ЗНО отримували позитивні оцінки. Мотивація: живемо у складний час».

У рішенні колегії зазначено, що положення про встановлення порогового бала розроблять найближчим часом.

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua