"Рівненська весна із французьким присмаком"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
2 квiтня 2015

Дванадцяту «Французьку весну» зустрічає Рівненщина у квітні. Але вперше тут бачать автора однієї з найяскравіших культурно-мистецьких подій — директора Французького інституту в Україні аташе з питань культури Матьє Ардена. — Коли в 2004-му ми започаткували нашу весну, навіть не сподівався, що вона триватиме досі і, сподіваюся, ще довше, —  щиро зізнається  Матьє Арден.

— Це унікальне українсько-французьке явище, завдяки якому ми прагнемо максимально широко представити українцям французьку культуру в її найрізноманітніших проявах. До трагедії, яку переживає Україна, весна з успіхом проходила і в Луганську, Донецьку, Сімферополі та Севастополі. Тепер вона квітне у Києві, Дніпропетровську, Харкові, Рівному, Одесі, Запоріжжі та Львові. Але в кожному з українських міст наповнення «Французької весни» різне. Скажімо, у Рівному це буде виставка робіт французьких митців, які об’єдналися, щоб показати колективне бачення Парижа, і зробили це у формі уявної обкладинки журналу; французьке кіно (як же без нього?) у формі «Ночі короткого метра» та трьох найновіших фільмів, які щойно вийшли в прокат у Франції; музика (авторські пісні та джаз).

І яка ж Франція без літератури? Свою книжку «Українці» представить французька журналіст Софі Ламброскіні, яка останні 10 років живе в Києві й тому прагнула передати насамперед незламний дух українців, зокрема й під час Революції гідності. Обласна наукова бібліотека, користуючись нагодою, влаштує виставку унікальних стародруків — прижиттєвих видань Дідро, Руссо та Бальзака, які зберігаються в її фондах.

—  До речі, цього року в Парижі вперше буде «Українська весна», яка, сподіваємося, незабаром розквітне у всій Франції. І стане такою самою бажаною, як французька — в Україні, — каже директор «Альянс-франсез» у Рівному Надія Чумак. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua