"Різдвяне диво замість війни"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
13 сiчня 2015

Містечко Красногорівка лежить за 10 кілометрів від Донецька, і місцеві жителі не з інформаційних повідомлень знають, що таке війна. На рівні з дорослими всі її жахіття переживають і діти. Торік у серпні Красногорівку від терористів визволив 20-й територіальний батальйон Дніпропетровської області. Відтоді Дніпропетровщина всіляко допомагає жителям міста. А на різдвяні канікули дітей з Красногорівки запросили у Придніпровський край. 

У Дніпропетровську маленькі гості з Красногорівки Донецької області подивилися казкові вистави з Дідом Морозом і Снігуронькою. Фото прес-служби Дніпропетровської ОДА

У храмі Різдва Пресвятої Богородиці Дніпропетровської єпархії УПЦ Київського патріархату за підтримки Дніпропетровської облдержадміністрації їм підготували насичену святкову програму. 

«На Різдво трапляються дива. Дуже хочеться, щоб таке диво сталося для дітей, які не з чуток знають, що таке війна. Вони  чули вибухи, бачили смерть людей, — каже  радник голови облдержадміністрації Борис Трейгерман. — Мені було страшно почути, що моя 7-річна дитина знає, що таке війна, хоч і бачить її тільки по телевізору. Діти, які до нас приїхали, на жаль, бачили постріли «градів» і смерті людей на власні очі. Коли до нас звернулися з проханням допомогти дітям, які перебувають в зоні проведення АТО, зрозуміло, ми одразу відгукнулися. Разом зі священиками Київського патріархату ми подарували їм свято і допомогли забути про страшні події. Так сталося Різдвяне диво».

Півсотні дітей з Донбасу відвідали Дніпропетровськ і провели тут цікаві й насичені канікули: із концертами, казками, подарунками та сюрпризами. Маленькі гості подивилися новорічну виставу в Дніпропетровському театрі опери і балету, гуляли казковим містечком, яке вже кілька років поспіль облаштовують у сквері навколо будівлі облдержадміністрації. І звісно, побували біля центральної міської ялинки.

У храмі Різдва Пресвятої Богородиці  дітлахи слухали святкову Божественну літургію, а після неї — різдвяний концерт за участю артистів Дніпропетровського академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка, церковного хору, вихованців недільної школи та інших дитячих та дорослих творчих колективів. Потім діти взяли участь у конкурсі «Різдвяний Ангел» та навчилися готувати кутю й святкову випічку, отримали подарунки.  Багато радощів викликала новорічна видовищна вистава  «Місто казкових героїв» у місцевому цирку.

Гостей із Донбасу порадували солодкі гостинці від військових. Діти щиро дякували їм. І не тільки за солодощі. Дванадцятирічна Аліна Смолінова написала зворушливий вірш, присвячений українським військовим, які захищають її батьківщину. «Наш будинок не пошкоджений, але, на жаль, сусідній розбомбили. Можна сказати, що зараз наше місто — це руїни. У Дніпропетровську мені сподобалася ялинка. У нас у Красногорівці не було ялинки, про це всі забули. І ніяких подарунків — дуже сумно було. А коли приїхали в Дніпропетровськ, нам стало радісно. Незнайомі люди зробили нам такий надзвичайний подарунок!» — розповіла дівчинка. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua