"Робоче місце знаходили за лічені хвилини"

Людмила ЩЕКУН
15 жовтня 2013

У Мінсоцполітики АР Крим підбили перші підсумки IV Всекримського ярмарку вакансій, на якому було представлено понад 9 тисяч вільних робочих місць. Цей захід є щорічним і проходить за ініціативою Голови Ради міністрів АРК Анатолія Могильова й у рамках виконання соціальних ініціатив Президента України з розвитку ринку праці, підвищення зайнятості населення, сприяння працевлаштуванню молоді.

Найзатребуванішими професіями виявилися менеджери з торгівлі, лікарі, медсестри, продавці, касири торговельного залу, підсобні робітники, кухарі. А безробітних дуже цікавила можливість знайти роботу охоронців, сторожів, вахтерів, секретарів, офіс-менеджерів, бухгалтерів, економістів, юристів.

Як повідомили в Мінсоцполітики Криму, майже 4 тисячі відвідувачів заходу отримали запрошення від роботодавців на співбесіду. Загалом цього року підприємства на сімферопольському ярмарку, який відвідало 11 тисяч людей, запропонували 1200 робочих місць із зарплатнею понад 3 тисячі гривень. Найбільш високооплачуваними — від 5 до 7,5 тисячі гривень — виявилися вакансії головного агронома, економіста фінансового відділу, головного технолога, водія КамАЗа, інженера-програміста, інженера-технолога.

Найбільш відвідуваним став сектор зі «Сприяння працевлаштуванню», куди переважно зверталися люди віком до 35 років. Також молодь зацікавилася і «Мобільним центром» служби зайнятості та сектором профдіагностичного тестування. Адже саме тут кожен бажаючий проходив профорієнтаційний тест та консультацію про те, яка професія затребувана і куди піти вчитися. З огляду на це міністр соцполітики Молодіжного уряду Владислав Ганжара повідомив, що в кримських вишах при студрадах планується створити робочі групи з працевлаштування. Вже 10 навчальних закладів підтвердили свою участь. Студенти пройдуть тренінги в центрі зайнятості та інформуватимуть учнів про зміни в законодавстві, ситуацію на ринку праці. Нині в Криму 211 підприємств готові приймати на стажування студентів із занесенням відповідного запису до трудової книжки.

Крім того, для бажаючих оперативніше підібрати собі вакансію під час роботи ярмарку працював «Інтернет-сектор з пошуку роботи». За лічені хвилини кожен зміг сам підібрати собі вакансію, скориставшись Інтернет-порталом Держслужби зайнятості «Труд». Також під час роботи ярмарку надавалися консультації про розмір допомоги з безробіття, про форми й види професійного навчання та можливості отримання ваучера для осіб, старших за 45 років тощо. Працював сектор «Консультації для населення». Корисну інформацію з питань законодавства та послуг змогли отримати також роботодавці. Не залишилися поза увагою і люди з інвалідністю. У базі вакансій для них було передбачено майже 650 робочих місць, де найбільш затребуваними стали робочі професії охоронця, продавця, швачки тощо.

Одночасно зі Всекримським ярмарком подібні заходи пройшли ще у 20 містах та райцентрах автономії, де 10 тисячам відвідувачів запропонували близько 1500 вакансій.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua