РЕАКЦІЯ. Кабмін заслухав звіт урядової комісії про причини блокування закупівлі ліків і визначив відповідальних за це посадовців

Серед основних причин, які унеможливили вчасне забезпечення хворих життєво необхідними ліками, було названо недосконалість процедури закупівлі медикаментів та неналежне виконання посадовцями МОЗ, аж до найвищих керівників, своїх обов’язків.

За результатами розгляду звіту комісії, яку очолює перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, глава уряду Микола Азаров звернувся до Президента Віктора Януковича з поданням щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності міністра охорони здоров’я та його заступників. Таке стягнення передбачено за неналежне виконання службових обов’язків, зокрема невиконання державних цільових програм та комплексних заходів з охорони здоров’я, функції з реалізації яких покладено на МОЗ.

Крім того, внесено пропозицію щодо оголошення догани профільному міністру Олександру Аніщенку, його першому заступнику Раїсі Моісеєнко, заступникам Олександру Толстанову та Галині Калішенко.

Якщо протягом вересня закупівлю ліків не буде здійснено, уряд ініціюватиме звільнення директорів профільних департаментів Міністерства охорони здоров’я. Поки що уряд обмежився доганою щодо керівників, які працюють на посадах лише два місяці.

Як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, для здійснення заходів щодо невідкладного забезпечення населення лікарськими засобами та медичними виробами, а також забезпечення медзакладів вакцинами, Департамент державних закупівель та державного замовлення  Мінекономрозвитку розробив законопроект щодо внесення змін до Закону «Про здійснення державних закупівель». Документом передбачено скорочення строку подання пропозицій доконкурсних торгів до 10 днів, а також встановлення можливості продовження дії договорів про закупівлю лікарських засобів та виробів медпризначення у наступному році на 30% від суми попереднього договору.

Нині комітет з проведення  конкурсних торгів МОЗ веде постійну роботу щодо організації закупівель ліків за процедурою відкритих торгів. Крім того, Мінекономрозвитку надало МНС погодження на застосування процедури закупівлі в одного учасника для придбання ліків для хворих на гемофілію, на які вже виділено 50 млн грн.