"Роботодавці шукають майбутніх фахівців"

Микола ПЕТРУШЕНКО
24 квiтня 2014

Природа після будь-якої катастрофи самоочищається, відроджується і самоорганізовується. Так і в суспільстві. Свідчення цього — важка доля легкої промисловості. Останні 20 років вона боролась за виживання. На жаль, без допомоги держави, а зусиллями ентузіастів і справжніх професіоналів. Схоже, їм вдається переломлювати ситуацію на краще.

Таке відчуття супроводжувало учасників ярмарку вакансій, організованого Центром праці та кар’єри Київського національного університету технологій та дизайну, Всеукраїнським об’єднанням роботодавців легкої промисловості і Українською асоціацією підприємств легкої промисловості. Підсилилось воно після знайомства з представниками Київського коледжу легкої промисловості, які повідомили про підготовку до відновлення роботи відділення механіків. Свого часу його закрили через брак попиту на таких фахівців. Тепер роботодавці їх шукають. Але — добре навчених, з досвідом практичної роботи.

— Нам потрібні не просто власники відповідних дипломів, — сказав представник відомої компанії, — а люди, які можуть забезпечувати надійну роботу техніки.

А от заступник директора Чернігівської взуттєвої фабрики «Берегиня» Ірина Андрієнко шукала на ярмарку модельєрів і технологів. Тим часом майбутній модельєр студентка другого курсу Світлана Червонюк зацікавилася вакансіями ТОВ «Текстиль-Контакт».

— Пропонують роботу продавця-консультанта на неповний робочий день, — розповідає, — а це можливість практики, вивчення попиту споживачів. Спробую.

І що не представник, то жвавий обмін думками. Студентів запрошували понад 30 підприємств-роботодавців.

— Ярмарок — це крок до інтеграції ринку освіти і ринку праці, — сказав ректор університету Іван Грищенко. — Мета у нас одна: зробити випускника щасливим, сприяти розвитку виробництва. Для цього й створили єдиний галузевий майданчик, де щороку проводитимемо зустрічі.

— Хто дбає про виробництво, — додала президент — голова правління Української асоціації підприємств легкої промисловості Валентина Ізовіт, — той дбає про державу. А тому ми всіляко підтримуємо цей захід.

У круглому столі на тему «Пошук нових механізмів підготовки кадрів відповідно до вимог роботодавців», який відбувся в рамках заходу, взяли участь керівники галузевих закладів освіти та очільники провідних підприємств легкої промисловості й фармацевтичної галузі, Київського міського і обласного центрів зайнятості. Значну увагу учасники приділили формуванню держзамовлення на підготовку кадрів, залученню роботодавців до навчального процесу, можливості проведення тематичних тренінгів та семінарів з метою оптимального поєднання наукових знань та практики.

Учасники зустрічі домовилися про проведення щорічного всеукраїнського галузевого ярмарку вакансій із залученням підприємств-роботодавців та навчальних закладів усіх регіонів країни, а також про спільне розроблення галузевих стандартів та навчальних планів, проведення спільних науково-прикладних досліджень для модернізації підприємств.

Київський університет технологій та дизайну — четвертий у столиці, де почав працювати ярмарок. Перший висновок такий: справа потрібна, попит на інженерно-технічні кадри зростає. Однак засвітилась і проблема: молодь не хоче залишати столицю. Тому роботодавцям в областях слід більше працювати з місцевими школярами, пропагуючи професії, які їх зацікавлять, направляти на навчання тих, хто повернеться на роботу в рідний край. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua