"Роботу гірників контролюватиме «всевидяще око»"

Павло КУЩ
3 червня 2014

На шахті ім. Абакумова Державного підприємства «Донецька вугільна енергетична компанія» встановили УТАС — уніфіковану телекомунікаційну систему диспетчерського контролю та автоматизованого управління гірничими машинами і технологічними комплексами. У вітчизняній вугільній галузі це вже 36 підприємство, на якому функціонує ця сучасна й ефективна система, завдяки якій суттєво підвищується рівень безпеки праці гірників. 

Значення введення в експлуатацію УТАС на шахті важко переоцінити, зокрема тому, що її виробники — фахівці Державного підприємства «Петровський завод вугільного машинобудування», враховуючи відгуки гірників тих шахт, де вже використовують цю систему, намагаються виготовляти кожен новий зразок, максимально адаптувавши його під конкретні умови вуглевидобувного підприємства. Презентуючи новий варіант розробки системи УТАС на шахті ім. Абакумова, представники заводу-виробника запропонували гірникам детальний аналіз усіх її функцій, які контролюють стан пилогазового режиму і стан вентиляторів місцевого та головного провітрювання, швидкість повітря, що надходить до вибою тупикової виробки, а ще у автоматичному режимі фіксують концентрацію всіх складових гірничої атмосфери, виконують чимало інших контрольних операцій.

Генеральний директор ДП «ДВЕК» Олександр Потапенко  висловив упевненість — введення в експлуатацію системи УТАС на шахті ім. Абакумова допоможе підняти на значно вищий рівень безпеку ведення підземних робіт, оскільки нове обладнання дає змогу здійснювати безперервний контроль за роботою гірників у небезпечних умовах.

Наприклад, відтепер завдяки кільком моніторам, установленим у диспетчерській шахти, є можливість відстежувати і рух вугільного комбайна по лаві, і навіть місцезнаходження у цей час усіх підземних робітників. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua