"«Рогаті шведи» курсують Чернівцями"

Світлана ІСАЧЕНКО
19 липня 2013

МІСЬКИЙ ТРАНСПОРТ. Віднині в обласному центрі бігають на дротовому припоні три нові машини, створюючи пасажирам комфорт і добрий настрій, а місту — гарний вигляд. Ціна однієї — 285 тисяч гривень.

— «Шведи» того варті, — запевняє начальник комунального підприємства «Чернівецьке тролейбусне управління» Іван Іванічек. — Вони відповідають сучасним вимогам. Ми дуже раді, бо більшість наших машин уже бальзаківського віку. Закуповуючи нову техніку, не забуваємо і про стару. Власними силами модернізуємо їх, адже маємо одну, вважаю, з найкращих виробничих баз в Україні.

Нові машини не тільки зовні красиві й технічно надійні. Якщо раптово зникне струм (у дорозі всяке буває), вони не заклякнуть безпорадно посеред вулиці, а зможуть без живлення проїхати  ще 3 кілометри. Чернівецькі тролейбусники оновлюють не тільки рухомий склад, а й тролейбусні лінії. На всіх 10 підстанціях, які постачають струм на маршрути, замінюють масляні вимикачі на вакуумні, що працюватимуть в автоматичному режимі. Як тільки навантаження на двох трансформаторах падає вдвічі (приміром, уранці й пізно ввечері), через годину один агрегат автоматично відключається.  Така схема живлення дасть змогу заощадити тролейбусному управлінню до 700 тисяч кіловат-годин на рік.

Ще у планах чернівецьких тролейбусників — перевести підприємство на одну виробничу базу. Це створить, за словами Івана Іванічека,  чудові можливості для капітального і ревізійного ремонту рухомого складу і надасть можливість щомісяця зменшувати витрати на 100—120 тисяч гривень. Проте щоб повністю об’єднати два депо, потрібно побудувати нову тягову підстанцію і тролейбусну лінію, а це місту поки що не по кишені. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua