"Російський голуб миру заплямований кров’ю"

20 серпня 2014

РФ не готова виконувати свої зобов’язання в рамках врегулювання ситуації на Донбасі. Цю думку озвучив міністр закордонних справ Павло Клімкін під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі за результатами берлінських переговорів керівників МЗС Німеччини, України, Франції та Росії.

«Це були дуже складні дискусії з усіх питань. Я так розумію, що російська сторона на сьогодні не готова взяти на себе повний рівень зобов’язань щодо забезпечення присутності ОБСЄ, ефективного контролю на українсько-російському кордоні й не готова визнати факти постійного перетину кордону найманцями і важкою технікою. І, звичайно, факти обстрілів з російської території», — сказав урядовець, зазначивши, що ці питання були основними під час чотиристоронньої зустрічі в Берліні.

Для нашого міністра важливо, щоб Росія взяла на себе зобов’язання впливати на терористів у Донецьку і Луганську так, аби забезпечити ефективний контроль кордону. «Для мене критично важливо, щоб російська сторона взяла на себе зобов’язання забезпечити присутність спостерігачів ОБСЄ для здійснення ефективного моніторингу. Критичний також прогрес стосовно заручників», — зазначив Павло Клімкін.

Він має сумніви і щодо можливості обговорення ризиків стосовно України і Митного союзу в рамках нормандського формату за участю лідерів України, Росії, ФРН та Франції. На його думку, будь-які контакти важливі — і на рівні міністрів закордонних справ, і на найвищому державному рівні, якщо вони результативні, ведуть до деескалації ситуації і якщо для цього є політична воля всіх сторін.

«Рішення про дати, зміст і порядок денний цих контактів мають приймати глави держав», — цитує УНІАН слова Павла Клімкіна.

Міністр також розповів про візит канцлера ФРН Ангели Меркель, яка відвідає Україну напередодні Дня Незалежності: «Щодо візиту канцлера, який заплановано напередодні національного свята, це незвичайний візит. Це результат дуже тісних особистих контактів Президента України і канцлера Німеччини». Він стане «дуже цікавим з точки зору його наповнення».

Трохи категоричніше, але по суті охарактеризував берлінські переговори відомий український дипломат Богдан Яременко. За його словами, вони були фікцією, повідомляє ТСН. Тому й вважає зустріч міністрів закордонних справ у Німеччині імітацією, яка не спроможна дати бодай якийсь конструктив.

Росія намагається вдавати із себе голуба миру. А для України переговори важливі лише тому, щоб її не звинуватили у небажанні йти на компроміс. Євросоюз же марно намагається втримати все в рамках дипломатії.

«У світі вже давно ніхто не сумнівається, що справжня причина цієї війни сидить у Кремлі і її називають президент РФ Володимир Путін. Через те очікувати будь-яких успіхів на цих переговорах не варто і в майбутньому. Думаю, що наші справжні переговірники — це бійці АТО. Це наші солдати, які кують перемогу України у війні проти РФ», — заявив Богдан Яременко. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua