"Російській стороні вручено ноту про втручання РФ у справи України"

12 березня 2014

Міністерство закордонних справ України викликало у середу тимчасового повіреного у справах Росії в Україні Андрія Воробйова і вручило йому ноту у зв'язку із заявою МЗС Росії щодо схвалення Декларації про незалежність Автономної Республіки Крим і м.Севастополь, передає УКРІНФОРМ з посиланням на прес-службу МЗС України. 

«У ноті наголошено, що українська сторона розглядає зазначену заяву МЗС Росії як пряме і неприховане втручання Російської Федерації у внутрішні справи України, яке суперечить фундаментальним нормам міжнародного права та загальновизнаним принципам співжиття держав», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, заява МЗС Росії не лише грубо порушує вимогу пункту 7 статті 2 Статуту ООН, який закріпив заборону «на втручання в справи, які належать до внутрішньої компетенції будь-якої держави», але й статі 2, 3, 4, 6 і 11 Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією від 31 травня 1997 року.

«Українська сторона категорично не погоджується з оцінкою МЗС Росії про те, що рішення парламенту Криму є «абсолютно правомірним», – наголошують в українському зовнішньополітичному відомстві.

МЗС України також висловило серйозні сумніви щодо можливості вільного волевиявлення населення регіону України, який фактично перебуває під окупацією Збройних Сил Росії.

«Сучасне міжнародне право містить чіткі вимоги до проведення плебісцитів, які передбачають демілітаризацію, демократизацію та де-екстремізацію території, де відбуватиметься плебісцит, а також його проведення під ефективним контролем ООН. Плебісцит, який відбудеться за умови іноземної окупації регіону, не буде визнаний міжнародною спільнотою, а його результати розглядатимуться як юридично нікчемні», – наголошують у зовнішньополітичному відомстві.

МЗС вчергове закликало російську сторону повернутись до цивілізованих рамок розвитку двосторонніх відносин, передбачених Договором про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 31 травня 1997 року. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua