"Росія має відшкодувати Україні збитки перед скасуванням санкцій"

19 сiчня 2015

Україна закликає Євросоюз не послаблювати режиму санкції доти, доки Росія не відшкодує завданої Україні шкоди. Про це, як повідомляють інформагенції, йдеться в позиційному документі, поширеному представниками України серед міністрів закордонних справ країн-членів ЄС напередодні засідання Ради Євросоюзу.

«Цього разу не може бути жодних ілюзій щодо можливості врегулювання ситуації в Україні шляхом конструктивної співпраці з Росією. Нам не слід забувати уроків, вивчених у нещодавньому минулому», – йдеться в документі.

Українські дипломати зазначили, що підхід щодо санкцій до Росії має базуватися на відданості Москви фундаментальним принципам і нормам міжнародного права, зокрема, це стосується і поваги суверенітету та територіальної цілісності сусідніх країн, у тому числі України.

При цьому Київ переконаний, що розподіл санкцій на дві частини, згідно з пропозиціями верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Моґеріні, призведе лише до замороження конфлікту на Донбасі та блокування вирішення проблеми Криму.

19 січня на засіданні Ради ЄС у Брюсселі, як заявила Федеріка Моґеріні, обговорюватиметься російське питання, але жодних рішень щодо санкцій не ухвалюватиметься.

15 січня Європарламент затвердив резолюцію щодо України. У ній міститься заклик до запровадження нових санкцій проти Росії через її роль у дестабілізації ситуації на сході України.

Радіо Свобода 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua