"Росія відмовляється від спільного контролю на кордоні з Україною"

1 липня 2014

Росія відмовляється від реалізації декларації про спільний контроль на українсько-російському кордоні, який був узгоджений напередодні за підсумками чотиристоронніх телефонних переговорів міністрів закордонних справ Франції, Німеччини, України і РФ. Водночас всю провину РФ покладає на Київ.

Про це заявили в МЗС РФ  вівторок, передає УКРІНФОРМ.

«Узгоджена за ініціативою Німеччини і Франції декларація чотирьох міністрів на підтримку російських пропозицій про спільний контроль на кордоні була покликана внести значний вклад до досягнення цих цілей - за умови, зрозуміло, збереження режиму перемир'я. Відміна цього режиму київською владою і різка активізація ними бойових дій підірвали важливу дипломатичну акцію, розроблену за спільним дорученням лідерів Німеччині, Росії, України і Франції», - йдеться в коментарі МЗС Росії.

Відомство в черговий раз закликало владу України зупинити АТО на сході країни і продовжити режим припинення вогню для початку наочних і відкритих переговорів про майбутнє української держави з урахуванням інтересів всіх його громадян і регіонів».

Крім того, російська сторона продовжила звинувачувати офіційний Київ в зриві всіляких домовленостей відносно деескалації| ситуації на сході України.

«Переконані, що зусилля щодо повернення ситуації в переговорне русло мають бути продовжені, включаючи термінове скликання Контактної групи. Всіляко сприятимемо цьому. Якщо здоровий глузд запанує і перемир'я поновиться, то готові разом з партнерами розпочати виконання домовленостей, закріплених в узгодженій, але такій, що не набрала чинності через позицію Києва декларації», - підкреслюється в заяві російського МЗС.

Нагадаємо, пізно увечері 30 червня відбулася телефонна розмова міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова з міністрами закордонних справ ФРН Франк-Вальтером Штайнмаєром, Франції Лораном Фабіусом і України Павлом Клімкіним в розвиток чотиристоронньої телефонної конференції, що відбулася того ж дня, за участю керівників Росії, ФРН, Франції та України.

Міністри погодили чотиристоронню декларацію про розміщення представників прикордонслужби України і спостерігачів ОБСЄ на трьох пунктах пропуску на російській території для участі в контролі за ситуацією на українсько-російському кордоні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua