"Росія зробила стратегічну помилку, порушивши суверенітет України, - Обама"

30 грудня 2014

Президент США Барак Обама заявив, що Росія зробила стратегічну помилку, порушивши суверенітет України.

Про це він сказав в інтерв'ю американській некомерційній радіокомпанії NPR, пише Deutsche Welle.

«Свого часу я говорив, що ми не хочемо війни з Росією, проте ми можемо чинити постійний тиск, взаємодіючи з нашими європейськими партнерами і виступаючи в якості основи міжнародної коаліції, мета якої – протистояти порушенню Росією суверенітету іншої країни», – наголосив президент США.

За його словами, він попереджав, що в довгостроковій перспективі подібні дії з боку Москви «виявляться стратегічною помилкою».

Відповідаючи на запитання журналіста, Обама поставив під сумнів слова про те, що, анексувавши Крим,президент РФ Володимир Путін «переграв всіх» стратегічно і «посилив міць Росії».

«Сьогодні я відчуваю, що, принаймні, за межами Росії багато хто, можливо, думає, що дії Путіна не були настільки розумними», – зазначив він.

Обама також зазначив, що Вашингтон продовжує послідовну політику санкцій з метою надання подальшого тиску на Москву.

Президент США вважає, що стабільність впливу обмежувальних заходів на РФ з плином часу зробить «економіку Росії досить вразливою».

Крім того, «величезні труднощі» для російської сторони буде становити необхідність справлятися з можливим коливанням цін на енергоносії, додав він.

"У такому питанні, як ситуація з Україною, ми повинні бути твердими з росіянами", - сказав Обама, наголосивши, що необхідно дати Москві зрозуміти, що як тільки рівень проблеми стає міжнародним, її наслідки набувають відповідних масштабів.

«Однак ми також повинні переконатися в тому, що наші власні фінанси в порядку. Ми повинні переконатися в тому, що робимо все необхідне для нарощування нашої виробничої бази. Тому що в кінцевому підсумку наша велика перевага над Росією полягає в тому, що у нас є динамічна, життєздатна економіка, а у них - ні... Вони покладаються на нафту, а ми покладаємося і на нафту, і на iPad, і на виробництво фільмів, і на багато чого іншого», – наголосив Обама. 

iPress.ua



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua