"Розблокування земельних аукціонів дасть змогу наповнити місцеві бюджети"

Галина ІЩЕНКО
3 червня 2014

Під час розширеної відомчої колегії голова Держземагентства (ДЗА) Сергій Рудик зосередив увагу своїх підлеглих на п’яти пріоритетах роботи на 2014 рік. За його словами, слід законодавчо врегулювати та активізувати реалізацію землі через аукціони, навести порядок в оцінці землі, покращити роботу кадастрової системи, збільшити обсяги на цьому ринку держпідприємств, стандартизувати картографогеодезичну інформацію і, звісно ж, побороти корупцію.

Нині, за словами Сергія Рудика, більшість керівників територіальних підрозділів та центрального апарату за його ініціативи вже взяли на себе зобов’язання доброчесності. Вони за прикладом голови подали інформацію про свої статки за 2013 рік на сайті ДЗА. Щоправда, результатами цього голова ДЗА не повною мірою задоволений. «У нас різне розуміння, що таке декларація про доходи», — зауважив він, натякнувши, що часто-густо офіційні звіти про зарплати не відображають реальних доходів та умов життя чиновників, що свідчить про «ліві» доходи.

Сергій Рудик сподівається, що за допомогою дзвінків людей на телефонну «гарячу лінію» Держземагентства (0 800-30-10-71) можна буде виявити найбільш проблемні питання щодо землі, райони, де вони постають, а також хабарників і тих, хто займається «розпилом» державного майна та іншими нечистими справами. «За один-два місяці побачимо усі дірки системи», — зауважив він, наголосивши, що всі питання, підняті на лінії, проходитимуть особисто через нього і будуть на його контролі. «Контроль зніматиметься лише тоді, коли людина отримала відповідь. На це виконавцеві надається 14 календарних днів», — зазначив ДЗА, додавши, що таким чином у системі буде вирішено найгостріші земельні питання й виявлено тих, хто не на своєму місці.

Розповів Сергій Рудик і про законодавчі ініціативи відомства. Максимальну кількість землі та прав оренди на неї мають продавати відкрито і прозоро під час аукціонів. Гроші на це має давати держава як організатор торгів. Але у бюджеті, як відомо, коштів бракує. Тому запропоновано законодавчо перекласти витрати — на виконавця торгів або біржу, якій переможець аукціону у підсумку їх компенсує, пояснив голова ДЗА.

Крім того, він переконаний, що Україні варто відмовитися від продовження мораторію на продаж землі сільгосппризначення і замінити його правом продажу оренди землі. При цьому мінімальний строк оренди має бути від 9 до 14 років. Бо зараз землевласники не хочуть укладати довготривалі угоди, очікуючи відкриття ринку землі у 2016—2018 роках. Натомість землекористувачі, не маючи гарантій продовження оренди або придбання наділів, які обробляють, не поспішають вкладати у них кошти, а, навпаки, намагаються швидко їх «віджати», отримавши максимальні прибутки.

Крім того, Сергій Рудик запропонував збільшити суму штрафу за недотримання сівозмін аграріями з прив’язкою до одного гектара, аби ті, знаючи про жорстку міру покарання, десять разів подумали, перш ніж завдавати шкоду землі. «Нині землекористувачі платять сім тисяч гривень штрафу, незалежно від того, скільки землі обробляють не за сівозмінами — 5 чи 100 тисяч гектарів, — пояснив голова ДЗА. — Ми пропонуємо збільшити суму штрафу до 100 тисяч гривень з прив’язкою до кожного гектара».

Варто також частину адмінпослуг перевести в режим он-лайн, вважає він. Приміром, надавати витяги з кадастру та проводити реєстрацію можна через мережу Інтернет. Як наслідок, буде знято проблеми із завантаженням кадрів і відповідно відсотків на 10 — корупційні ризики.

Голова ДЗА повідомив також про свою ініціативу щодо створення соціальної програми допомоги сім’ям військовослужбовців ЗСУ, ДПС, МВС, СБУ, які нині захищають суверенітет і територіальну цілісність держави у східних та південно-східних областях. За його дорученням голови теруправлінь ДЗА уже почали пошук вільних масивів земель для виділення їх під особисте селянське господарство та садівництво. Щодо ділянок під забудову, то їх виділенням займаються органи місцевого самоврядування. Туди відправлено листи з відповідною ініціативою. «З головами Одеської, Миколаївської, Черкаської і Херсонської облдержадміністрацій вдалося поспілкуватись. І вони схвально відгукнулись на ініціативу, — похвалився Сергій Рудик. — Звернулось ДЗА і до першого віце-прем’єр-міністра Віталія Яреми з проханням підтримати ініціативу, доручити відповідним міністерствам і відомствам якнайшвидше подати списки військовослужбовців на отримання у власність земділянок, перелік умов отримання тощо». Останнє слово у цьому питанні скаже уряд.

ДОВІДКА «УК»

0 800-30-10-71 номер телефону «гарячої лінії» Держземагентства, за яким можна звертатися із проблемними питаннями щодо виділення землі, фактів бюрократичної тяганини та вимагання хабарів, «розпилу» державного майна тощо.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua