"«Розумні машини»: чи можуть роботи знищити людину?"

22 сiчня 2015

Чи зможе колись штучний інтелект створити реальну конкуренцію людському? Штучний розум наділений достатнім потенціалом, проте дослідники не повинні створювати те, що не піддається контролю. Такою є думка багатьох світових експертів, які підписали відкритого листа до дослідників з метою усунути «підводні камені», можливі у цій технології.

Відкритого листа підписали відомі фізики Стівен Гоукінґ, співзасновник системи Skype Яаан Таллінн, та виконавчий директор компанії SpaceX Елон Маск, а також ряд провідних вчених багатьох університетів з усього світу, в тому числі Гарвардського.

Євроньюз звернувся до однієї з тих, хто підписав листа – професора Франчески Россі, яка викладає в Гарвардському та Падуанському університетах, – із запитанням, чому чимало відомих вчених зважили за необхідне підписати такого-от листа.

«Дехто каже: не потрібно хвилюватися, роботи не можуть бути абсолютно розумними. Проте є й такі, що стверджують: невдовзі машини стануть настільки ж розумними, а, може, навіть і більше, ніж людські істоти. Жодна з двох крайніх точок зору не є достатньо обґрунтованою. Тут потрібен конструктивний підхід: звісно, слід докладати зусиль, щоб роботи ставали дедалі розумнішими, проте звертати увагу на питання безпеки, постійно перевіряти їхню можливу поведінку. Таким чином, даний лист, а також документ, що супроводжує його, написано саме з цим наміром: бути конструктивними у проектах, що стосуються створення штучного розуму, проте також і в інших галузях, як от філософія, психологія, економіка тощо, які лежать в основі виготовлення «розумних машин», зазначає Франческа Россі.

Клаудіо Рокко, Євроньюз:

«А тепер питання з відтінком апокаліптичності: чи зможуть ці розумні машини одного чудового дня подолати людину, яка все-таки має межі – наприклад, біологічні. Тобто, чи можливо, що настане день, коли робот знищить людину?»

Франческа Россі:

«На мою думку, аж настільки апокаліптичний сценарій не випливає із власне природи цих машин. Вони (роботи) здатні змінювати свою поведінку з часом, проте завжди дотримуються того, що в них закладено з самого початку. У будь-якому разі під час створення машин слід усе піддавати ретельній перевірці».

«Чи можливою є в реальному житті ситуація, схожа до тієї, яка розглядається у фільмі «Вона», де в самотнього письменника розвиваються стосунки з комп’ютерною операційною системою? Чи це радше зі сфери наукової фантастики?»

«Вже існують роботи, що взаємодіють із людьми: наприклад, допомагають людям похилого віку чи хворим, вони здатні розвивати «емпатію» – взаємодіяти з людиною приблизно так само, як це зробила б інша людина. Не думаю, однак, що еволюція роботів, яку нам іноді показують у кіно, – це те, що може трапитись у реальності, принаймні, в найближчому майбутньому»,каже далі Франческа Россі.

«Відкритий лист також закликає докласти необхідних запобіжних заходів перед тим, як «автономні автомобілі» стануть загальноприйнятою технологією. Але яку загрозу вони можуть становити?»

«Давайте припустимо, що технологія – готова, що ці машини – готові вийти на дорогу і рятувати людське життя, адже в автокатастрофах гине чимало людей. Необхідно також усвідомити: потрібно належним чином регулювати процес. Важливо чітко знати, хто саме відповідає за рішення, що їх приймають роботи, за те, що саме вони роблять тощо»,зазначає насамкінець Франческа Россі. 

Copyright © 2015 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua