"«Розумні» окуляри налаштують мозок на здоровий сон"

16 сiчня 2015

Майже третина населення Європейського Союзу страждає на порушення сну, що має наслідком серйозні проблеми зі здоровям. 
Серед найбільш частих причин називають подорожі і повязані з ними порушення звичного біоритму, нічну роботу і сезонні нервові розлади.

Психолог Леон Лек з Університету Фліндерса в Австралії переконаний: йому вдалося знайти розвязання проблеми. Назва винайденого ним пристрою – Re-Timer, зовні він скидається на пару окулярів і стимулює ділянку мозку, що відповідає за наш циркадний ритм, тобто за циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов’язаних зі зміною дня і ночі.

«Світловипромінюючі діоди – дуже ефективно перетворюють електрику в світло, тож якщо їх наблизити до очей, вони надсилатимуть в очі достатньо світла і виконуватимуть роль пристрою світлотерапії. Пристрій, таким чином, немовби обдурює наш біологічний годинник, змушуючи нас бути більш бадьорими, коли ми прокидаємось, і глибше поринати в сон, коли ми відпочиваємо», – розповідає вчений.

Світло терапія використовувалась протягом багатьох років для регулювання циркадного ритму організму. Проте раніше так звані «світлові бокси» підключались до електромережі, тож користувач змушений був залишатись цілий час в одному й тому ж місці. За словами Леона Лека, новим у його винаході є те, що він запропонував використовувати мініатюрні світлові діоди.

«Ми зупинили вибір на діодах, що випромінюють блакитно-зелене світло. Тривалі досліди протягом останнього десятиліття дали нам змогу знайти довжину хвиль і колір, які є найефективнішими для зміни біологічного ритму організму», – каже далі Леон Лек.

Втім, усе має свою ціну, і гарний сон – не виняток. За пристрій, який допоможе без проблем поринути у міцний і здоровий сон, вам доведеться викласти 250 євро.

Copyright © 2015 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua