У Полтаві розробляють програми сортування побутового сміття та збирання небезпечних відходів. Згідно з ними, на вулицях міста встановлять контейнери, сміттєвози доставлятимуть уже відсортовані відходи в місце, де буде організовано пункти приймання скла, паперу і пластику. Передбачено й окрему сортувальну лінію, якщо жителі все одно викидатимуть побутові відходи в один контейнер. Про це розповів заступник Полтавського міського голови Олексій Чепурко. За його словами, в місті планують облаштувати пункти приймання відпрацьованих ртутних ламп і батарейок. Небезпечні матеріали збиратиме спеціальний екобус.

Програми будуть готові у грудні. Потім їх винесуть на обговорення сесії міськради. Реалізація програм фінансово затратна: треба купити нові контейнери, сміттєвози, іншу техніку, підлаштовану під нові правила збирання сміття. Тому місто веде перемовини з німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ, щоб воно частково профінансувало закупівлю техніки.

Із 1 січня цього року, згідно із законодавством, в Україні заборонено захоронення несортованого сміття. У Полтаві сміття не сортують: для всіх типів відходів один контейнер, а має бути принаймні чотири: для органічних відходів, скла, паперу та пластику.

У 2016 році влада Полтави та області підписала меморандум про реалізацію регіональної стратегії поводження з побутовими відходами, розроблений GIZ. 2017-го депутати облради затвердили програму поводження з відходами на Полтавщині на 2017—2021 роки.