"Самопроголошена «ЛНР» прагне обстрілу продуктами?"

26 грудня 2014

На мітинг під гучною назвою «Антиблокада» у Луганську збирали учасників серед беззахисних «бюджетників» — студентів та співробітників комунальних установ. Тобто тих, кому немає на кого сподіватися в питанні грошового та продовольчого забезпечення, окрім як на людей, які захопили владу. Було заявлено, що акція пройде «на знак засудження геноциду народу Донбасу у формі економічної блокади, порушень прав громадян, що проживають на територіях народних республік».

Люди прийшли і тихо мерзли. Промовці шаленіли, змагаючись у звинуваченнях української влади, але рівних очільнику самопроголошеної «ЛНР» Ігорю Плотницькому не знайшлося. Напередодні заходу він «вражав» знаннями історії, порівнюючи нинішнє призупинення Україною соціальних виплат і пенсій жителям окупованих територій Донбасу, за повідомленням сайту regnum.ru, із облогою міста-фортеці Ла-Рошель королем Людовиком XIII. «При облозі Ла-Рошелі, що тривала протягом чотирнадцяти місяців, коли серед жителів фортеці почалося те, що зараз називають «гуманітарною катастрофою», король Людовик XIII наказав своїм солдатам обстрілювати фортецю... продуктами. Розуміючи, що за її стінами — теж його народ, не бажав своєму народові болісної смерті», — заявив Ігор Плотницький. Якщо врахувати, що Донбас нині за аналогією з французькою провінцією, яка не сприйняла революцію і повстала проти неї, дуже часто називають Вандеєю, вийшло дуже звучно. Але який зиск голодним людям від красивих слів, нехай і ретельно підібраних спритними прес-секретарями?

«Не можете платити пенсії від так званої ЛНР — поверніть у Луганськ Україну, нехай платить держава», — з таким офіційним зверненням до «влади» самопроголошеної республіки звернулося обласне відділення Комітету виборців України. Зокрема в ньому йдеться: «Можливо, вас не поінформували ваші співробітники, і ми повинні повідомити, що на території Луганської області (крім тієї третини, яку контролюють підпорядковані вам збройні угруповання) зобов’язання, гарантовані Конституцією України, виконуються в повному обсязі. На «вашій» частині території ці зобов’язання справді не виконуються, оскільки ви особисто і ваші однодумці ліквідували органи влади української держави, які до цього забезпечували в Луганській області наповнення Пенсійного фонду й виплачували пенсії та допомоги».

Правозахисники дивуються: «Чому ж ви не виконуєте владні обов’язки, не виплачуєте пенсії та допомоги громадянам підконтрольних «ЛНР» територій? Що маєте робити за конституцією самопроголошеної «ЛНР» і згідно з даною вами особисто клятвою, коли приступали до цієї посади?» І дійшли логічного ситуації висновку: «У зв’язку з цим ЛОО КВУ, як правозахисна організація, що діє на всій території Луганської області, закликає вас негайно прийняти рішення про відновлення юрисдикції України на всій цій території з одночасним виведенням всіх озброєних росіян, разом з добровольцями, а також роззброєнням усіх збройних формувань так званої ЛНР. У такому разі Україна зможе відновити пенсійне забезпечення жителів (зокрема найбільш нужденних одиноких хворих людей, які не можуть їздити за грошима в Сєвєродонецьк) впродовж півмісяця. Це було б відповідальне і гуманне рішення стосовно сотень тисяч жителів Луганської області». 

Павло ПОСТНІКОВ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua