"Самою критикою агресора війну на Донбасі не зупинити"

Лариса ДАЦЮК
28 сiчня 2015

Першого дня тижня Рада Безпеки ООН зібралася на чергове позачергове засідання, щоб обговорити ситуацію в Україні, яка різко загострилася. Із запитом про проведення зустрічі звернулася Литва, яка є непостійним членом Радбезу. Втім, очікувати одностайної реакції на дії агресора не доводилося навіть попри те, що більшість цивілізованого світу дивиться на ситуацію в Україні не крізь брудні російські окуляри і засуджує дикунство терористів та їхніх посіпак.

Такий песимізм не безпідставний. Майже три десятки зібрань Радбезу з українського питання ні до чого не спонукали Росію. І хоч заступник Генерального секретаря ООН Джеффрі Фелтман знову наголосив, що цілеспрямований удар по цивільному населенню є порушенням міжнародного гуманітарного права і винні мають постати перед судом, високе зібрання цього часу не наблизило. Дипломат лише запевнив, що «ООН продовжуватиме сприяти закріпленню стійкого та міцного мирного процесу на сході Україні». Сам він, скоріш за все, сподівається на результативність іншого формату — повернення до переговорів про врегулювання кризи на Донбасі у «женевському форматі» за участю США та Європейського Союзу.

І все-таки зібрання Радбезу таки дають певний позитивний ефект. Він проявляється хоча б у тому, що дедалі більше країн стають на наш бік. У цьому просвітництві світового співтовариства перед ведуть США. Голова їхнього представництва при ООН Саманта Пауер не втомлюється доносити правду про події в Україні. Ось і цього разу вона пояснила, що обстріл Маріуполя — не випадковість, а операція, запланована в Москві. Агресор хоче захопити місто, щоб прокласти сухопутний шлях до окупованого Криму.

Цілком солідарні з американцями британці. Їхній представник в ООН Марк Лайалл Грант також переконаний, що обстріл Маріуполя бойовики здійснили за підтримки російських військових. Такі напади, констатував він, були б неможливі «без військової підтримки Росії, яка постачає велику кількість ракетних установок «Град» сепаратистам». Недарма ж Росія блокує розміщення спостерігачів ОБСЄ вздовж всього українсько-російського кордону.

Щоразу, не втомлюючись і беручи по кілька разів слово, обстоює правду про події на Донбасі голова постійного представництва України при ООН Юрій Сергєєв. Щоправда, часто провокує його на позачергові виступи російський представник Віталій Чуркін, який спростовує чи не все сказане керівниками тих делегацій, котрі засуджують Росію.

Цього разу український дипломат повідомив світу про присутність близько 12 тисяч російських солдатів на Донбасі. Він зазначив, що Україна завжди представляла факти і цифри, які підтвердили не тільки національні компетентні органи, але й численні незалежні спостерігачі й місії міжнародних організацій. Юрій Сергєєв закликав міжнародну спільноту «рішуче реагувати на злочини терористів, здійснити більший тиск на тих, хто їх підтримує».

В унісон з Радбезом ООН звучить і заява Комісії Україна — НАТО. Учасники цього поважного зібрання вважають, що подальша агресія Росії проти України не може залишиться без адекватної відповіді світової спільноти. Як повідомляє УНІАН, за результатами засідання комісії сторони жорстко засудили дії підтримуваних Росією терористів «ДНР» і «ЛНР», їхні напади на мирне населення, а також агресивну політику Кремля.

Наші союзники вкотре закликали Москву припинити підтримувати терористів фінансами, сучасним важким озброєнням і людськими ресурсами, а також повернутися за стіл переговорів.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua