"Санкції: обмеження під грифом «інкогніто»"

22 лютого 2014

Держсекретар США Джон Керрі зробив спеціальну заяву щодо ситуації в Україні, в якій окреслив бачення Сполучених Штатів щодо поступового виходу України з політичної кризи. Текст заяви розміщено на офіційному сайті Державного департаменту США.

«Насильство має припинитися. Ми однозначно засуджуємо застосування сили проти цивільних осіб з боку підрозділів безпеки й наполегливо закликаємо, щоб вони були негайно відкликані», — цитує Укрінформ текст документа.

Народ України і міжнародне співтовариство, за словами держсекретаря, «притягне до відповідальності всіх причетних за те, що сталося, і Сполучені Штати вже розпочали реалізацію санкцій шляхом заборони на в’їзд українців, відповідальних за насильство». Джон Керрі також звернувся до протестуючої сторони, яка «має реалізовувати свої права мирним шляхом». Звертаючись до української армії, держсекретар закликав її «залишатися вірною своїй неполітичній спадщині та професійним традиціям».

Керівник зовнішньополітичного відомства США ще раз наголосив на необхідності «негайних серйозних переговорів» Президента України з лідерами опозиції для створення нового тимчасового уряду, який матиме широку підтримку. «Це єдиний спосіб почати важкі, але потрібні конституційні й економічні реформи», — підкреслив фахівець. А від імені Сполучених Штатів Джон Керрі закликав усіх членів міжнародного співтовариства «допомогти Україні повернутися до стабільності».

Конкретнішим виявився уряд Канади, який розширив санкції, запроваджені стосовно деяких українських чиновників наприкінці січня. До списку потрапили члени українського уряду, відповідальні, на думку Оттави, за розгін акцій у Києві. Проти них запроваджено візові обмеження. «Канада обурена безперервним насильством в Україні. Наш уряд відповів на це візовою забороною для ключових фігур режиму», — йдеться в заяві канадського прем’єр-міністра Стівена Гарпера. Крім розширення візового списку, Канада запроваджує економічні санкції щодо представників української влади. Хто саме підпадає під дію санкцій, не повідомляють. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua