У цьому переконана керівник плодоовочевого сектору «АПК–Інформ» Тетяна Гетьман. Секрет такого шаленого попиту на український концентрат яблучного соку в тому, що в ньому міститься кислинка з плодів, вирощених у старих садах. А в Європі вже немає кислих промислових сортів фруктів, там переважно солодкі та напівсолодкі десертні.
— В Україні ще багато старих садів, де вирощується кисле яблуко. Це те, чого немає в Європі і завдяки чому виробляють продукт, який у Європі — ексклюзив, — розповіла експерт. Європейці купують український концентрат яблучного соку з підвищеною кислістю, змішують його зі своїм солодким і отримують продукт необхідної консистенції.
За даними Тетяни Гетьман, із 120 тисяч тонн концентрату, що експортує Україна, 70 тисяч постачається в країни ЄС. За перші два місяці Європа вже вибрала квоту в 10 тисяч тонн з безмитного ввезення концентрату, тоді як за переробленими томатами лише 10 тисяч тонн зі 100 тисяч наявної квоти.
— Квота з концентрату яблучного соку могла б бути вдвічі,
а то й утричі більшою, і ми спроможні були її вибрати, — переконана Тетяна
Гетьман. Тому цю частку під час перегляду потрібно було суттєво збільшити. Наші
яблука європейцям не цікаві, хоч ми й багато їх виробляємо, бо цей ринок займає
Польща. Вона належить до топ-5 світових виробників яблук і вирощує у 2,5 раза
більше плодів, ніж Україна. Фактично це перешкоджає нашому виходу на ринок ЄС,
пояснила експерт, додавши, що останні два роки Польща перебиває нам ще й
російський ринок. Після того, як Росія стала членом Світової організації
торгівлі та відкрився ринок для європейських яблук, на які ще й знизилось
експортне мито, попит на українські плоди стрімко падає. Тож ситуація досить
складна, але її можна поліпшити саме за рахунок соків з кислинкою.