"Сепаратисти постають перед судом"

Тетяна БОДНЯ
27 серпня 2014

Служба безпеки України розслідує понад тисячу кримінальних проваджень за фактами посягань на територіальну цілісність і недоторканність України. А також за фактами спроби повалення конституційного ладу, тероризму, масових заворушень, диверсій, шпигунства і державної зради, повідомили у прес-службі СБУ.

Так, слідчі вже спрямували до суду 49 обвинувальних актів щодо 52 осіб. Зараз 10 винних у скоєнні злочинів засуджено до різних строків позбавлення волі.

Зокрема, 19 серпня вироком Крюківського райсуду міста Кременчука Полтавської області до кримінальної відповідальності притягнуто громадянку РФ за публічні сепаратистські заклики. 29-річна росіянка поширювала через соціальну мережу публікації, які містять заклики до антиконституційної зміни меж України, а саме — проведення в регіоні референдуму про самовизначення областей Південно-Східної України і приєднання їх до Росії. Її визнано винною за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України і засуджено до трьох років позбавлення волі з випробувальним терміном один рік.

У прес-службі також повідомили, що нині слідчі управління СБУ в Луганській області розслідують діяльність члена терористичної організації «Луганська народна республіка», який брав участь у мінометному обстрілі житлових масивів Луганська.

Житель Слов’яносербського району Луганської області за гроші вступив до лав «ЛНР», де пройшов підготовку як навідник мінометного розрахунку. Бойовика затримали українські військові наприкінці липня в районі селища Металіст Луганської області.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Рішенням Овідіопольського райсуду Одеської області засуджено громадянина РФ, який за добову винагороду в 200-400 євро вербував громадян для участі в бойових діях на боці терористів на Луганщині та Донеччині. Зловмисника визнано винним за ст. 110 Кримінального кодексу України та засуджено до 5 років позбавлення волі.

Крім того, слідчими управління СБУ в Одеській області завершено досудове розслідування за ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України стосовно двох громадян України, підозрюваних у підготовці терактів в Одесі та на території регіону. Зловмисники діяли за вказівкою свого куратора, який фінансував і координував злочинні дії терористів з Росії. Обвинувальний акт затверджено і направлено до суду.

Харківські співробітники СБУ завершили досудове розслідування і направили до суду обвинувальний акт стосовно громадянина РФ, якого підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Іноземець нелегально перетнув державний кордон України три місяці тому для інформаційної підтримки терористів на сході України.

«Представившись журналістом російського телеканалу, він одразу отримав акредитацію у бойовиків і, безперешкодно пересуваючись територією, яку тимчасово контролювали терористи, готував відеоматеріали із закликами до зміни меж території та державного кордону України. Ці матеріали він поширював через засоби масової інформації так званої «ДНР». Матеріали провадження за ст. 110 Кримінального кодексу України передано до суду», — зазначили в СБУ. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua