"Сербського генерала Младича не звільнять"

15 квiтня 2014

Міжнародний кримінальний трибунал щодо колишньої Югославії (МТКЮ) у Гаазі відмовився зняти обвинувачення з керівника армії боснійських сербів Ратко Младича, якого звинувачують у вчиненні геноциду та інших злочинів проти боснійських мусульман, хорватів та іншого несербського населення в Боснії та Герцеговині у 1992-1995 роках, передає УКРІНФОРМ.

Відповідне рішення МТКЮ виніс у вівторок. 

«Суд постановив, що існують докази, на основі яких, у разі включення їх до справи, може бути встановлено існування злочинного угруповання, яке складалося, зокрема, з представників керівництва боснійських сербів і Збройних сил Республіки Сербської (Vojska Republike Srpske), у тому числі Радована Караджича та обвинуваченого (Ратко Младича - Ред.), чиєю метою було повне видалення з територій в Боснії і Герцеговині боснійських мусульман і/або боснійських хорватів», – йдеться у рішенні суду.

Зазначається також, що у справі наявні докази, які можуть свідчити про вчинення геноциду на території Боснії та Герцеговини.

Захист Младича звернувся до МТКЮ 17 березня із запитом про звільнення колишнього сербського генерала, заявивши, що прокурор не надав достатніх доказів його вини під час слухань, які завершилися взимку, тому Младич може бути виправданий, як це передбачено правилами МТКЮ. Водночас представник обвинувачення наголосив, що сотні свідків і тисячі представлених доказів демонструють причетність Младича як одного з основних учасників злочинів. Після відхилення запиту про звільнення захист має надати відповідь та представити докази невинуватості по кожному пункту обвинувачення.

Ратко Младичу було висунуто обвинувачення 25 липня 1995 року. Його звинувачують у злочинах, пов'язаних з облогою Сараєва, внаслідок чого загинуло близько 10 тис. осіб, а також у зв'язку зі знищенням близько 8 тис. чоловіків і підлітків чоловічої статі у липні 1995 року в Сребреніці. Младич був заарештований у 2011 році та відправлений до Гааги. Слухання по його справі розпочалися 16 травня 2012 року. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua