"Шаховий композитор вибився у ферзі"

Світлана ІСАЧЕНКО
24 жовтня 2013

До незліченних перемог уславленого «оскароносця» шахової композиції, заслуженого майстра спорту, міжнародного гросмейстера Михайла Мандрюка додалися «золото» (у багатоходовому розділі) і «срібло» (у двоходовому розділі) 9-го Чемпіонату світу з шахової композиції.

Церемонія нагородження призерів в особистому і командному заліках відбулася нещодавно на 56-му Міжнародному конгресі з шахової композиції, що проходив у Батумі. Команда України виборола Кубок і срібні нагороди. «Золото» дісталося росіянам, «бронза» — композиторам з Ізраїлю. Усього у чемпіонаті взяли участь 37 національних збірних. Для України це надзвичайно великий успіх.

Почесний громадянин міста Новоселиця, що в Чернівецькій області, став 12-разовим чемпіоном світу зі складання шахових композицій (зокрема вісім разів в особистих змаганнях і чотири в командних). До того ж на чемпіонаті Михайло Назарович виконував обов’язки старшого тренера нашої команди.

Композиціями на чорно-білій дошці захопився у 1968 році, коли навчався у Кишинівському політехнічному інституті (тоді, до речі, майбутній чемпіон з шахових композицій добре грав у футбол, йому пророчили місце у складі «Ністру» і навіть збірної Молдови, але не мав можливості продовжити заняття зі шкіряним м’ячем).

Михайло Назарович склав понад тисячу задач, опублікованих у понад 30 країнах. Кращі з них передруковано в 130 книжках, зокрема в альбомах FIDE, які становлять золотий фонд. Здобув майже 300 різних нагород та призів. У 2007 році в Братиславі йому вручили шахового «Оскара» як кращому композиторові. Нині Михайло Мандрюк працює провідним спеціалістом Новоселицької міської ради з питань соціального захисту населення. «А шаховими композиціями займаюся після роботи або у вихідні. Це моє захоплення. Можливо, коли піду на пенсію, тренуватиму і навчатиму дітей», — каже титулований маестро. Він, до речі, планує видати книжку своїх найкращих творів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua