"Шайба справжня, а медалі дерев’яні"

Микола ШОТ
15 лютого 2014

Тернопіль узявся популяризувати хокей просто неба. Задля цього вже вдруге провів Всеукраїнські змагання «Ternopil Hockey Classic-2014». Місцем упертої боротьби за шайбу та перехідний кубок турніру визначили Тернопільський став. 16 команд з обласного центру, а також Києва, Одеси, Миколаєва, Вінниці, Луцька виходили на замерзле озеро. Цікаво, що свої хокейні дружини виставили й селища Козлів, Підволочиськ і навіть село Дубівці Тернопільського району.

Чотири роки тому задум провести в Тернополі змагання з аматорського хокею виник у Георгія Хвічія-Дуве. Сам він — воротар місцевої команди «Галицькі ведмеді». Каже, шукав людей, яким видалася цікавою його ідея,  і ось два роки тому вдалося відкрити спочатку дитячий турнір з хокею з маленькими воротами без голкіпера, а торік — одразу змагання і серед дітей, і серед дорослих. Допомогу в цьому надала міська влада. А ось популяризувати взявся різновид класичного хокею, де команди виступають без воротарів, а поле не має бортів, гру ж проводять на відкритому повітрі, на замерзлому озері чи річці. Тут діють певні спрощені правила, які дають змогу відчути-таки, що таке хокей із шайбою, й не потребують повного комплекту дорогої амуніції. Це дає змогу залучати до спорту більше молоді.

В організації масових змагань з хокею просто неба  запозичили досвід північноамериканських прихильників цього виду спорту. Щоправда, у США та Канаді такі баталії тривають не на чотирьох майданчиках (40х20 метрів), як на Тернопільському ставі, а на 25, де грає майже 150 команд. Хтозна, може, це стане своєрідним кількісним дороговказом, прагненням для подальших таких змагань в українському місті. Принаймні порівняно з торішнім турніром у Тернополі нинішнього лютого вже збільшилася чисельність команд. До того ж, як запевняє Георгій, і якісніше підійшли до організації самих змагань.

Зими останніх років допомагають прихильникам здорового способу життя активніше виходити на лід річок, озер, щоб покататися на ковзанах, пограти у хокей. Тому коли побачив на одному з майданчиків всеукраїнського турніру команду із села Дубівці Тернопільського району, не дуже й здивувався.

За перехідний кубок на рівні зі столичною боролися і сільські команди. Фото автора

Усе своє вміння, енергію, спортивний запал хокеїсти спрямовували на здобуття головного призу змагань — перехідного кубка. Його виготовили з дерева, як, зрештою, й медалі. Чому? Організатори пояснюють просто: «Екологічно чисті, найбільш наближені до природи». Ворота теж із дерева. Та головне, що виступи команд виявилися «не дерев’яними», вони зуміли показати видовищний, захопливий хокей.

Напруженою, гострою та безкомпромісною виявилася боротьба у головному матчі змагань. На лід вийшли торішні переможці турніру —  гравці київського «Ледокола», їхнім суперником став клуб «Миколаїв». У першій половині зустрічі столичні хокеїсти володіли беззаперечною ігровою та територіальною ініціативою, їм вдалося забити одну шайбу, але миколаївці після перерви змогли теж влучити у ворота суперника. Проте основний час не виявив переможця, лише в овертаймі киянам з мінімальним рахунком 2:1 усміхнулася фортуна, й як результат — додому вони знову повезли головний трофей змагань «Ternopil Hockey Classic-2014». Спеціальних відзнак за друге місце удостоївся хокейний клуб «Миколаїв», а за третє — «Галицькі ведмеді» з Тернополя.

Тим часом організатори змагань «Ternopil Hockey Classic-2014» сподіваються, що наступного року їхній захід відбудеться вже за міжнародної участі команд з міст-побратимів Тернополя. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua