"Шевченко і Брюллов «зустрілися» у Сумах"

Олександр ВЕРТІЛЬ
9 сiчня 2015

Експозиція картин, яка відкрилася у виставковому залі Сумської організації Національної спілки художників України наприкінці минуло року, так і називається — «Два генії». Присвячена вона 215-й річниці від дня народження видатного художника Карла Брюллова, однак увібрала  в себе і Шевченкіану, адже життя і творчість цих двох духовних геніїв тісно пов’язане.

Як наголосив голова Сумської організації НСХУ Іван Гапоченко, саме Карл Брюллов намалював портрет поета Василя Жуковського, який розіграли в лотерею і за виручені кошти викупили Тараса Шевченка з неволі. Тож про ювіляра слід говорити в контексті Кобзаря, бо він був не просто великим учнем великого художника, а й його близьким товаришем.

До відбору картин, що презентують експозицію, організатори підійшли за «кольоровим принципом». Оскільки Брюллов особливо любив червоний колір, то він домінує на всіх полотнах.

За словами сумського письменника і мистецтвознавця Анатолія Гризуна, Карл Брюллов мав кількох відомих учнів — вихідців із Слобожанщини. Серед них —  Федот Ткаченко, який народився на Охтирщині. Окремі картини іншого талановитого вихованця Дмитра Безперчого нині зберігаються в Сумському художньому музеї імені Н. Онацького.

Тож ювілей Брюллова істотно  доповнив і додав нових мистецьких барв до урочистостей з нагоди 200-ліття від дня народження Кобзаря, який Сумщина відзначала впродовж усього 2014-го року.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua