"Школа в Баштечках на Черкащині відзначила своє перше століття"

Владислав КИРЕЙ
12 вересня 2013

Хтось влучно зауважив, що школа, хоч би скільки років їй виповнилося, не старіє. Хай навіть має вікову історію, як навчальний заклад у Баштечках на Черкащині. Він хоч і є одним з найстаріших в області, завжди юний своїм прагненням до оновлення й розвитку.

Село живе, поки школу щоранку наповнюють дзвінкі дитячі голоси. Фото автора

Матеріали місцевого музею, дослідження краєзнавців надають документальні свідчення, що церковно-приходську школу тут відкрили 1868 року. У старій напівзруйнованій хаті навчалося 6-10 учнів — дітей заможних селян. Дяк Терлецький вчив їх азбуки, читав «Часослов».

Будівництво нової школи, за яке на сходці проголосували селяни, почали 1913 року. Відтоді й ведеться її літочислення. Хоч недобудованою вона стояла аж до 1925-го.

Зруйновану в роки війни десятирічку відновлювали всім селом. Але особливого розвитку заклад набув у 70-80 роки минулого століття, коли за сприяння знатного механізатора, двічі Героя Соціалістичної Праці, народного депутата кількох скликань Омеляна Парубка збудували нове приміщення школи, в якому навчалося понад 400 учнів.

Відтоді тут відучилося більш як дві тисячі школярів. В останні три десятиліття славу земляків примножують понад три десятки медалістів. Нині у школі працює творчий, згуртований педагогічний колектив, навчаються 75 учнів. Тут впроваджують новітні освітні технології, заклад оснащений сучасною комп’ютерною технікою. До речі, гості, які приїхали з усіх кінців України, значно поповнили цього дня парк шкільних технічних засобів.

Вітаючи колектив з ювілеєм, міністр освіти і науки Дмитро Табачник, який відвідав Баштечки, зазначив, що такі заклади залишаються центром духовності, живою історією, що об’єднує кілька поколінь односельців, висловив вдячність ветеранам педагогічної праці і нинішнім учителям за терпіння, мудрість, за частинку душі, яку вони віддають своїм вихованцям.

Колишні випускники, багато з яких стали відомими в Україні людьми, засипали яскравими осінніми квітами всі класи. Але ще яскравішими були їхні спогади про дитячі роки, улюблених педагогів, про перші життєві уроки, які дала їм рідна школа.

— Зустріч з рідною школою, — зазначив Омелян Парубок, — для мене завжди свято, хоч скільки років минуло. Яке це задоволення — зайти до класу, де ти пізнавав науку життя, вдихнути цю хвилюючу атмосферу…



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua