"Шлях до СОТ був зустрічним рухом"

Дмитрій БУДКЕВИЧ
21 серпня 2013

Дмитрій БУДКЕВИЧ
для «Урядового кур’єра»

НОВІТНЯ ІСТОРІЯ. До Світової організації торгівлі Україна приєдналася 16 травня 2008 року. Для досягнення цієї довгоочікуваної мети наша країна півтора десятиріччя докладала надзвичайно багато зусиль. Окрім тодішніх посадовців, на благо України працювали й іноземні експерти. Серед них — два цьогорічних ювіляри Теренс П. Стюарт та Олександр Мірчев. Саме вони, починаючи з 1993-го, протягом 15 років абсолютно безплатно і добровільно супроводжували процес приєднання України до СОТ.

30 червня цього року Теренсу П. Стюарту виповнилося 65, а Олександр Мірчев святкує дві п’ятірки в паспорті. Перший із них — співвласник та керуючий юридичної фірми «Stewart&Stewart», заснованої ще його батьком у минулому столітті. Він відомий фахівець у галузі міжнародної торгівлі, експерт секретаріату ГАТТ/СОТ. Зокрема пан Стюарт веде для своїх клієнтів моніторинг результатів Уругвайського раунду з проблем ГАТТ.

Окрім цього, він працює як консультант і виступає лобістом в адміністрації президента та Конгресі США. Провідний авторитет у галузі торгового права цієї країни. Брав участь у багатьох розслідуваннях, пов’язаних із порушенням правил торгівлі США. Член Консультаційної комісії суду з Правил міжнародної торгівлі та член правління директорів Американсько-африканської торговельної палати. За значний добродійний внесок у процес входження України до СОТ Теренса П. Стюарта указом Президента України нагороджено орденом «За заслуги».

Також значну роль під час вступу до СОТ відіграв Олександр Мірчев. Саме він працював над підготовкою та виданням матеріалів для міжнародних конференцій, а також брав активну участь у проведенні двосторонніх переговорів із країнами — членами СОТ.

Нині пан Мірчев — президент компанії «Krull corp.», яка спеціалізується на наданні глобальних стратегічних рішень з акцентом на нові тенденції, питаннях економічної безпеки та викликах, що виникають у політичній сфері. Він бере участь у створенні основ ринкової демократії в країнах з перехідною економікою, а також

сприяє їхньому вступу до НАТО, ЄС та СОТ. Крім цього, виступає експертом-аналітиком найбільших міжнародних ЗМІ, автор багатьох матеріалів для журналу «Forbes».

Водночас Олександр Мірчев обіймає посаду голови ради директорів великих міжнародних промислових компаній з надання послуг пом’якшення ризиків,  незалежного директора державного інвестиційного фонду, старшого радника з макроекономічних питань та щодо вступу в СОТ.

Свого часу він зробив видатну академічну кар’єру, працюючи старшим науковим співробітником в Російській та Болгарській академіях наук. За ці досягнення став почесним членом академії зовнішньої торгівлі.

Тож редакція «Урядового кур’єра» і компанія «K.I.E.V.» вітають іноземних добродійників з ювілеєм та дякують за їхню благородну місію. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua