"Що зрубали — те й засадили"

Світлана ІСАЧЕНКО
11 квiтня 2014

Весняну кампанію підприємства Чернівецького обласного управління лісового господарства проведуть на 1,7 тисячі гектарів державного лісового фонду області. У господарствах рівнинної зони вона вже завершується, а у горах триватиме до 1 травня. Під штучне лісовідновлення відведено 590 гектарів. Для цього планують використати майже 4,5 мільйона стандартних сіянців. Спеціально сформований посадковий матеріал для сезонних бригад надійде із 56 розсадників, які функціонують на базі держлісгоспів. Водночас у їхніх посівних відділеннях на 2,2 гектара у землю кинуть відбірне насіння, зібране з найкращих дерев основних лісоутворюючих порід: ялини, ялиці, бука. Із них згодом отримають 6 мільйонів саджанців. Окрім того, буковинські лісівники планують створити цього року 15 гектарів експериментальних лісових культур швидкоростучих порід, серед яких дуб червоний.

Решту лісу відновлять природним шляхом на ділянках суцільних вирубок.

— Ліси Буковини вирізняються високою продуктивністю із загальним щорічним приростом деревини у понад мільйон кубів, — розповідає начальник обласного управління лісового господарства Ігор Чебан. — Фінансування власним коштом одного гектару лісу для ведення лісового та мисливського господарства становить у нас 376,3 гривні. Це найвищий показник серед усіх обласних управлінь, підпорядкованих Держлісагентству України.

Ці хлопці й дівчата з гордістю тепер можуть сказати: моїми руками посаджено не одне дерево, а цілий ліс!. Фото Аліни АГОПШУК

Нещодавно чотири лісогосподарські підприємства Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства отримали сертифікати відповідно до програми лісової сертифікації QUALIFOR, яка акредитована на міжнародному рівні Лісовою наглядовою радою (FSC). Ці документи підтверджують, що система ведення профільного господарства у Берегометі, Сторожинці, Путилі та Хотині, де розташовані лісгоспи, відповідає встановленим міжнародним вимогам щодо управління тамтешніми угіддями та лісокористування на засадах сталого розвитку. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua