ПОДІЯ

Океанографічний атлас узагальнив 120-річний досвід картографування морів

Сергій УРСОВ
для «Урядового кур’єра»

Державною установою «Держгідрографія» Міністерства транспорту та зв’язку України підготовлено і видано «Океанографічний атлас Чорного та Азовського морів».

Це перше в Україні спеціалізоване комплексне картографічне видання, актуальність створення якого була зумовлена необхідністю підвищення рівня інформаційного забезпечення робіт з розвідки і використання природного ресурсного потенціалу Азово-Чорноморського басейну, проведення наукових досліджень, а також загальним ускладненням структури морегосподарського комплексу України.

Створенню карт «Океанографічного атласу Чорного та Азовського морів» передувала багаторічна робота з вивчення структури і особливостей динаміки вод моря, впливу вітру, водного, теплового, сольового балансів, конвективного і турбулентного перемішування, розподілу та мінливості гідрохімічних і гідробіологічних параметрів, дослідження ролі окремих факторів, крім того, використано матеріали океанографічних досліджень починаючи з 1890 року і закінчуючи сучасними спостереженнями за допомогою супутникових і дрифтерних технологій. Загальна кількість таких експедицій становить 1599, матеріали досліджень яких узагальнено та внесено до Атласу.

Атлас є також плодом творчої праці великої кількості гідрографів, океанологів, геодезистів, картографів упродовж останніх років. У розробці його концепції взяли участь учені і спеціалісти Океанологічного центру НАН України, Морського гідрографічного інституту НАН України, Інституту біології південних морів НАН України, Морського відділення Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту та ін.

На основі цього Атласу можна робити довготривалі прогнози статичних і динамічних властивостей і характеристик моря, виконувати проектні розрахунки для будівництва гідротехнічних споруд, здійснювати проектні розробки континентального шельфу моря, визначати найоптимальніше розташування рекомендованих шляхів руху суден у морі і т. ін.

В Океанографічному атласі вміщено карти, які з високим ступенем деталізації відображають кліматичні та гідрологічні особливості Чорного та Азовського морів, їх гідроакустичні характеристики, які раніше рідко включали до подібних видань. Загалом же карти і схеми Атласу за своєю досконалістю, інформативністю, наочністю та зручністю при читанні відповідають кращим світовим зразкам.

«Океанографічний атлас Чорного та Азовського морів» гідно заповнив свою нішу в області тематичного картографування України, змістовно доповнив Національний атлас України тим, що містить у собі оновлену повну комплексну наукову інформацію про стан середовища і основні особливості Чорного та Азовського морів і є наочною та ефективною формою відображення інформації про стан морського середовища, сприяє реалізації національних інтересів України в галузі безпеки мореплавства, використання природного ресурсного потенціалу Азово-Чорноморського басейну, моніторингу, оцінювання, прогнозування стану і комплексного використання ресурсів континентального шельфу, розвитку всього спектра морегосподарського комплексу України.