"«Щука» відкриє таємниці"

4 вересня 2013

Про це повідомив Глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. «Уперше в історії України проведено наукові підводно-археологічні дослідження об’єкта часів Другої світової війни на глибині 53 метри, — зазначив Глава АПУ. Дослідження здійснюються в тісній співпраці з фахівцями Російської Федерації. — Це єдиний спільний успішний проект, присвячений Великій Вітчизняній війні». 

За його словами, держава вперше звернула увагу на об’єкт військово-морської історії в акваторії України. «За період незалежності України підводний човен «Щ-216» — єдиний об’єкт військово-морської бойової техніки, що має героїчну біографію і загинув у бою разом з екіпажем. Дослідження його ініційовано та спрямовано главою держави», — підкреслив посадовець.

Сергій Льовочкін зазначив, що єдиний у світовій історії об’єкт цього типу і серії, що зберігся, досліджують науковці для створення унікального музею. «Наступний етап спільних українсько-російських досліджень заплановано на середину вересня згідно з розробленим планом робіт», — повідомив Глава АПУ.

Як нагадує прес-служба Президента, 5 серпня 2013 року глава держави Віктор Янукович доручив Пре?м’єр-міністрові Миколі Азарову та Главі Адміністрації Президента Сергієві Льовочкіну опрацювати питання можливості під?йому радянського підводного човна «Щ-216» серії Х-біс, який виявили співробітники Кримської республіканської установи «Чорноморський центр підводних досліджень» у липні цього року поблизу мису Тарханкут.

Згідно з документом, уряд має забезпечити транспортування субмарини, її дослідження, поховання екіпажу та створення музею на базі човна. Крім того, ці установи мають розглянути питання створення меморіалу загиблим морякам.

У рамках відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників і 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років необхідно провести заходи щодо вшанування пам’яті загиблих моряків радянського підводного човна «Щ-216» серії Х-біс із залученням їхніх родичів, представників іноземних держав, наголошує в дорученні Президент.

З урахуванням проведених робіт профільні установи мають розробити відповідну проектну документацію та забезпечити фінансування всіх робіт і заходів. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua