"«Сі Бриз» без особливих збурень"

Іван ШЕВЧУК
12 липня 2013

МАНЕВРИ. Майже 1700 військових із 10 країн — Болгарії, Італії, Канади, Німеччини, Румунії, Туреччини, США, України, Грузії та Азербайджану беруть участь в Українсько-американських навчаннях «Сі Бриз-2013», що стартували 8 липня в Одесі. До навчань залучено 15 кораблів різного класу, авіацію, бронетехніку. За перебігом навчань цього року вперше спостерігатимуть представники Об’єднаних Арабських Еміратів, Катару, Таїланду та Лівії.

Учасники відпрацьовуватимуть проведення міжнародної операції з безпеки на морі та евакуацію нонкомбатантів (невійськових учасників подій). Поза тим військові відпрацюють теми боротьби з піратством, тероризмом, незаконним обігом наркотиків і нелегальною міграцією, навчатимуться надавати гуманітарну допомогу та боротися з наслідками стихійних лих.

Українсько-американські навчання серії «Сі Бриз» проводять уже ушістнадцяте, починаючи із 1997 року, майже щороку.

Родзинка цьогорічних маневрів — залучення елементів несподіванки через раптові зміни у сценарії навчань. Такий підхід дасть змогу краще оцінити рівень готовності до спільних дій в умовах ситуації, що непередбачувано змінюється.

Як зауважив командувач Військово-морськими силами України Юрій Ільїн, цього року «всі питання, які на попередніх навчаннях відпрацьовували по елементах, буде відпрацьовано комплексно».

Цього року навчання видалися різноплановими. Фото з сайту od-news.com

Українські військові кажуть, що саме тренування на кшталт «Сі Бриз» допомогли їм успішно евакуювати українців та громадян інших держав під час заворушень у Лівії.

Щоправда, цього року учасників навчань знову зустрічали вже традиційні пікети протестувальників, що вимагали не втягувати Україну до агресивного, на їхню думку, блоку НАТО. Нині ці акції, що проводяться переважно під прапорами прогресивних соціалістів, не такі численні, як, приміром у 2006 року, коли на хвилі загострення внутрішньополітичної ситуації протестувальники зірвали навчання у Криму. Через суперечки у Верховній Раді навчання не відбулися і 2009-го.

Цьогоріч навряд чи щось завадить проведенню маневрів відповідно до затвердженого графіка. Триватимуть навчання до 20 липня.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua