" Сибірська пожежа дійшла до Китаю"

15 квiтня 2015

Вогонь сибірських пожеж перекинувся на прикордонні території Китаю і бушує в автономному регіоні Внутрішня Монголія, повідомляє китайська інформагенція Синьхуа.

Тим часом загальна площа лісових пожеж у Сибіру у вівторок збільшилася майже в півтора раза, до 14 тисяч гектарів, бідкається прес-служба Департаменту лісового господарства Росії по Сибірському федеральному округу. За інформацією департаменту, вогонь є у Забайкальському та Красноярському краях, в Бурятії, Туві, Іркутській області і в Республіці Алтай. Та найбільш постраждалим регіоном стала Республіка Хакасія, де за минулі дні згоріло понад тисячу житлових будинків. Учора  в регіоні був день жалоби за 23 загиблими від пожеж.

Однією з причин трагедії називають людську халатність: хтось підпалив суху траву та сміття, а через сильний вітер вогонь набув загрозливих масштабів — палають ліси та села. Загалом частково або повністю згоріли 40 поселень, серед яких і вигоріле дотла селище Шира (на знімку). Постраждалими вважають майже тисячу людей. Напередодні Слідчий комітет Росії порушив п’ять кримінальних справ у зв’язку з загибеллю людей і масовим знищенням будинків у результаті пожеж в Хакасії.

Режим надзвичайної ситуації продовжує діяти на всій території Забайкальського краю і Хакасії, в чотирьох районах Бурятії і в одному районі Красноярського краю. Особливий протипожежний режим також ввели на всій території Приморського краю.

У вівторок стало відомо: влада Забайкальського краю має намір підготувати заявку на виділення коштів з резервного фонду уряду Росії. Розмір суми поки не уточнюється. Водночас, за інформацією газети «Известия», голова лічильної комісії Держдуми Олександр Агєєв направив депутатський запит, в якому вказується, що, за даними «Рослесхоза», керівництво Хакасії не вжило необхідних протипожежних заходів. Депутат попросив главу регіону Віктора Зіміна відзвітувати про проведені протипожежні заходи і про витрачені на це кошти.

Тому, щиро співчуваючи постраждалим від надзвичайно лиха, яке спіткало росіян у Великодні дні,  все-таки запитаємо сусідів: може, час вам розвертати свої гуманітарні конвої на Сибір?



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua