Завдяки децентралізації Жданівська сільська об’єднана територіальна громада може спрямовувати значні фінансові ресурси на власний розвиток. Деякі проекти впроваджує самостійно, інші — на умовах співфінансування. Цього року поточний ремонт доріг у її селах здійснюють поєднанням ресурсів обласного бюджету, громади та інвесторів.

З дорожньої артерії, яка не бачила капітального ремонту близько трьох десятиліть, роблять лялечку за сучасними технологіями. Фото з сайту vin.gov.ua

«Ми об’єдналися в грудні 2016 року і поставили завдання щороку в кожному селі робити ремонт комунальних доріг. Торік заасфальтували кілометр у селі Дібрівка. Цього року завдяки обласній владі нам спрямували 743 тисячі гривень на умовах співфінансування для ремонту дороги в селі Качанівка. А тепер завершуємо спільний тристоронній проект із ремонту 11 кілометрів дороги, яка проходить через нашу громаду і була в поганому стані», — розповіла голова Жданівської ОТГ Станіслава Ядвіжина.

Тристоронній проект із відновлення дорожнього покриття здійснюють на частині дороги із села Війтівці до райцентру Хмільник. На це громада передбачила мільйон гривень, обласний бюджет — 4,3 мільйона і ще 4,5 мільйона гривень надав агропромхолдинг «АСТАРТА-Київ». Тож спільними зусиллями реалізують проект загальною вартістю 9,8 мільйона гривень.

«Участь громади стала можливою завдяки децентралізації, яка дає змогу накопичувати та використовувати значний фінансовий ресурс для співфінансування проектів. Тож можна залучати бізнес на територію, поліпшити логістику і здешевити собівартість продукції, яку тут виробляють, а головне — створювати комфортні умови для людей», — зазначив заступник голови Вінницької облдержадміністрації Олександр Крученюк.

Інвестор має намір і наступного року продовжити ремонт доріг на умовах співфінансування із громадою.

«У тутешніх селах працює наша агрофірма, і ми із жданівським цукровим заводом з радістю відгукнулися на пропозицію влади та ОТГ щодо співфінансування ремонту. Працюватимемо із громадою й наступного року», — запевнив генеральний директор ТОВ «Хмільницьке» (входить до агропромхолдингу «АСТАРТА-Київ») Вадим Скрипник.

Тож приклад Жданівської ОТГ показує, як спільними зусиллями забезпечити розвиток, створити найкращі умови для життя людей.