"Сільське господарство Криму реанімують потужні капіталовкладення"

Людмила ЩЕКУН
1 жовтня 2013

Днями на заводі первинного виноробства, що в селі Углове Бахчисарайського району, коштом інвесторів завершили другу чергу масштабної реконструкції. Тут з’явився оновлений пусковий комплекс, який містить цех розливу, тарний склад і склад готової продукції. Загалом проект розраховано на 2011—2015 роки, його кошторисна вартість 400 мільйонів гривень. Завдяки вкладеним коштам на підприємстві в рази збільшиться кількість переробленого винограду, а потужності лінії розливу зростуть утричі. Також по завершенні проекту на території  заводу з перероблення сировини з’явиться і завод з розливу вина. Під час ознайомлення з ходом реконструкції голова виконавчої влади автономії Анатолій Могильов зазначив, що республіка потребує сучасних підприємств, які переробляють сировину, особливо сільськогосподарську. «Такий завод, створений за останнім словом техніки, можна назвати ноу-хау, досягненням усього Криму. В першу чергу інвесторів, які повірили в нього. Тому кримська влада продовжить робити все можливе, щоб таких підприємств було якомога більше в усіх регіонах автономії», — сказав Анатолій Могильов. Він також підкреслив і соціальну значимість проекту, адже тепер в  агрофірмі «Чорноморець» створено 500 робочих місць.

Тішить те, що це не єдина цього року потужна інвестиція в агропромисловий комплекс півострова. Як розповіли у Мінагрополітики Криму, почав реалізацію інвестиційний проект з відновлення діяльності державного підприємства радгосп-завод ім. 1 Травня (смт Першотравневе). Тут планується створення високопродуктивної молочної ферми відкритого типу, оснащеної новітнім технологічним обладнанням, яке відповідає сучасним світовим стандартам виробництва молока. Обсяг річного виробництва становитиме не менш ніж 9 тисяч кілограмів молока на одну дійну корову. Загальний обсяг інвестицій — близько 17 мільйонів доларів США. Планується створення 180 нових робочих місць. Інвестор розпочав будівництво молочнотоварного комплексу. А реанімувати колись потужне підприємство розпочали з погашення заборгованості з заробітної плати перед працівниками та Пенсійним фондом України.

Крім того, інвесторам протягом року вдалося повернути до життя зрошувальну систему, придбати дощові агрегати (5 машин) та відновити поливні площі на 771 гектарі.

У профільному відомстві також повідомили, що підприємства автономії активніше почали інвестувати власні кошти в розвиток і модернізацію виробництва.  Зокрема завершується будівництво ще одного унікального за своїми інноваційними характеристиками винзаводу ТОВ «Інвест-плюс». Аналогів в Україні та СНД такого заводу немає. Родзинка проекту — технологічний процес і мінімізація енерговитрат, оскільки подача сировини на переробку відбуватиметься за рахунок сил гравітації. Кошторисна вартість проекту майже 220 мільйонів гривень. Введення в експлуатацію заплановано вже цього року.

А підприємство «Велес-Крим», що у Сімферопольському районі, проводить реконструкцію ферми з відгодовування свиней на 15 тисяч голів і потужністю 2,2 тисячі тонн м’яса живою вагою. Тут теж не обійдеться без сучасних підходів. На підприємстві впроваджено автоматичне керування параметрами мікроклімату з обов’язковим  зволоженням повітря у виробничому приміщенні. Проводиться визначення поросності свиноматок за допомогою ультразвукового дослідження на 32-й день після запліднення. На повну потужність ферма запрацює вже до кінця цього року.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua