"Сирійські біженці тікають до Лівану"

30 серпня 2013

У той час, як до військової операції Заходу залишаються лічені дні, а може, й години, потік сирійських біженців нестримно зростає. Ліван – головний напрямок тих, хто намагається втекти від наслідків удару, які наразі не можливо передбачити. За останню добу кордон перетнули 12 тисяч сирійців. В одному з притулків на прикордонному пункті аль-Масна кажуть, що більше людей прийняти не зможуть.

«У цьому таборі не залишилося місця, він переповнений біженцями. Спочатку ці люди тікали, бо були налякані хімічною атакою. Тепер вони бояться нового удару. Всі тікають сюди», – розповідає волонтер із табору для біженців.

В ООН закликають сусідів Сирії не закривати перед втікачами двері.

Антоніу Ґуттереш, комісар ООН у справах біженців:

«Ми спостерігаємо фізичне руйнування Сирії, винищення державних інститутів і глибокі страждання людей – тих, хто гине у конфлікті, і тих, хто змушений тікати у всі боки. У цих обставинах найважливіший внесок кожної країни, яка хоче допомогти у гуманітарній драмі – це залишати свої кордони відкритими для всіх, хто потребує захисту».

Ті, кому вдалося знайти притулок у сусідніх країнах, живуть у тяжких умовах. У Червоному хресті визнають, що не можуть забезпечити біженців усім необхідним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Британія не братиме участі у військовій операції в Сирії

«Гуманітарні потреби величезні. Адже ми спостерігаємо гостру нестачу життєво важливих медикаментів, води, харчів, особливо у тих районах, які лишаються закритими і куди представникам Міжнародного Червоного Хреста не надали доступу», – зазначила речниця організації Дібех Фахр. 

За 2,5 роки конфлікту Сирію залишили майже 2 мільйони людей. Лише у Ліван утекли 700 тисяч осіб. Серед інших сусідів, які прихистили найбільше біженців – Йорданія, Туреччина та Ірак. 

Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua