"Сирія обіцяє виконати резолюцію Радбезу"

1 жовтня 2013

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Президент Сирії Башар Асад пообіцяв виконати резолюцію Ради Безпеки ООН щодо  знищення сирійської хімічної зброї. Він також припустив імовірність переговорів з опозицією, зазначивши, що це можливо, якщо та добровільно роззброїться.

Свою заяву Башар Асад  зробив минулої неділі в інтерв’ю  італійському телебаченню. Раніше міністр закордонних справ Сирії Валід Муаллем заявив про готовність уряду країни виконувати умови резолюції, що передбачає ліквідацію хімічної зброї.

Резолюцію, яка зобов’язує владу й опозицію Сирії виконувати план ліквідації хімзброї, ухвалено  одноголосно 15 країнами — членами Ради Безпеки ООН  27 вересня. У ній наголошується, що в разі  невиконання, зокрема  нелегальної передачі хімічних озброєнь і застосування будь-ким у Сирії, буде вжито заходи, передбачені сьомою главою Статуту ООН.

Ідеться про жорсткі заходи, аж до військових дій, для забезпечення миру і безпеки. Резолюція вимагає від усіх держав не надавати допомогу недержавним суб’єктам у виробництві, придбанні та застосуванні хімічної зброї. Щодо припинення кризи в Сирії, яка почалася 2011 року і вже забрала життя понад 100 тисяч людей, в резолюції міститься заклик розпочати політичний діалог сирійської влади і опозиції. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua