"Ситуацію з "Сумихімпромом" – під контроль Президента"

10 листопада 2014

Володимир ІЛЄНКО,
для «Урядового кур’єра»

Громадська робоча група з вирішення проблемних питань титанової галузі України звернулася до Президента України Петра Порошенка зі скаргою на відмову заступника голови Фонду державного майна України Юрія Нікітіна ініціювати створення Міжвідомчої робочої групи з відновлення платоспроможності ПАТ «Сумихімпром», майже 100 відсотків акцій якого належить державі. Копію звернення надіслано також Прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку та в. о. голови ФДМ Дмитру Парфененку.

Як повідомляє Інтернет видання «РБК Україна», 10 жовтня Громадська робоча група звернулася до Кабінету Міністрів України з пропозицією про створення Міжвідомчої робочої групи з питань відновлення платоспроможності «Сумихімпрому». 13 жовтня Секретаріат Кабінету Міністрів передав це звернення до  Фонду державного майна України для прийняття Фондом рішення про створення Міжвідомчої робочої групи. 28 жовтня заступник голови Фонду держмайна України Юрій Нікітін у своєму листі повідомив, що вважає створення Міжвідомчої робочої групи з відновлення платоспроможності ПАТ «Сумихімпром» недоцільним.

Члени Громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України у своєму зверненні до Президента акцентують увагу на тому, що питання створення Міжвідомчої робочої групи з відновлення платоспроможності «Сумихімпром» є не тільки важливим, але і вимагає негайного вирішення. Оскільки діям підконтрольних Дмитру Фірташу осіб, які вже тривалий час фактично здійснюють управління ПАТ «Сумихімпром», створено юридичні підстави для прийняття господарським судом рішення про ліквідацію цього підприємства. Ліквідація «Сумихімпром» вигідна лише структурам одіозного олігарха, оскільки дозволить їм вивести з державної власності цінні майнові активи підприємства, в той час як держава втратить унікальні виробничі потужності титанової та хімічної галузей, які, до того ж, забезпечують переробку продукції державних Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК.

Члени Громадської робочої групи просять Президента України взяти під особистий контроль діяльність ФДМ щодо захисту інтересів держави у справі про банкрутство «Сумихімпром» і підтримати перед Кабміном і ФДМ їхню ініціативу щодо створення Міжвідомчої робочої групи з питань відновлення платоспроможності «Сумихімпром».

Солідарні з такою позицією і експерти.

«Створення Міжвідомчої робочої групу з відновлення платоспроможності «Сумихімпром» є необхідним. Немає іншого шляху щодо збереження «Сумихімпрому» як найбільшого вітчизняного виробника хімічної продукції», – стверджує віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua