"Скаути привезли до Києва Світло миру"

16 грудня 2014

Ганна РОМАШКО,
«Урядовий кур’єр»

Днями в рамках міжнародної естафети «Поділися щастям заради миру» українські скаути привезли до Києва з Відня символічний вогонь «Світло миру з Вифлеєма».

Австрійська телерадіокомпанія ORF, яка започаткувала акцію запалювання Вогню миру 1986 року, проголосила старт передріздвяної акції, яка від самого початку  планувалася задля підтримки неповносправних дітей та усіх, хто потребує допомоги й уваги в передріздвяний час. Вогонь щорічно запалюють на місці народження Ісуса Христа у Вифлеємі, а далі австрійські скаути транспортують його літаком до Австрії.  Цього року Світло миру у Вифлеємській печері запалив дев’ятирічний Tіціан Ронахер.

Школяр із загальноосвітньої школи №12 у Лінці ввійшов до гроту Різдва Христового у супроводі грецького православного священика. «Це було дуже зворушливо. Крім того, я уявляв собі грот Різдва набагато більшим», —  описав свої враження хлопчик.

Україною Вифлеємський вогонь поширюють члени Пласту — Національної скаутської організації України. У скаутському розумінні, палаючий вогник символізує очікування в період посту (оскільки у християн Східних Церков уже почався Різдвяний піст), повну жертовність. Світло є символом тепла, миру та злагоди, а також душевного спокою, любові до людей і до світу. Водночас цей промінчик — це солідарність зі всіма, хто далеко, солідарність з убогими, поєднання з Христом, який народився в убогості.

Ідею Вогню і його просту символіку сприйняла українська громада, і впродовж останніх років для багатьох із нас Вогонь став доповненням під час святкування Різдва Христового. Тому Вогнем із Вифлеєма люди запалюють свічки на Святу Вечерю. Особливого значення Вифлеємський вогонь миру набув рік тому, коли пластуни привезли його на євромайдани країни.

Цьогорічне гасло Вифлеємського світла: «МИР — В НАС». Першими вогонь  отримають київські дитячі лікарні, реабілітаційні центри для дітей з інвалідністю та госпіталі.

А 20 грудня символічний вогонь переберуть скаути з  усіх куточків  України, а також їхні побратими з Білорусі, Німеччини та Російської Федерації, які візьмуть участь у параді помічників Святого Миколая у Києві. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua